Nederland

'Scheiden? Dan eerst cursus over gevolgen voor kinderen'

16 mei 2015 16:44 Aangepast: 16 mei 2015 19:36
Beeld © Thinkstock

Om de nadelige gevolgen van een scheiding voor de kinderen te verminderen, zouden ouders die willen scheiden een speciale cursus moeten volgen. Dat werkt beter dan het verplichte ouderschapsplan, zegt juriste Marit Tomassen. Zij promoveert maandag aan de VU op dit onderwerp.

Tijdens zo'n cursus krijgen ouders inzicht in wat hun scheiding betekent voor de kinderen, is de bedoeling. In de Amerikaanse staat Oregon is zo'n cursus al verplicht. Ouders zijn er enthousiast over, ook degenen die aanvankelijk niet wilden meedoen, zegt Tomassen.

Uit haar onderzoek blijkt dat ouders ondanks het ouderschapsplan, nog even vaak verwikkeld raken in juridische conflicten als voorheen. Tomassen concludeert daaruit dat het opstellen van zo'n plan weinig nut lijkt te hebben.

ZIE OOK: Niet vechtscheiden maar app-scheiden

​​Voorzitter Rob van Coolwijk van de vereniging van Familierecht Advocaten Scheidingsmediators stelt dat het ouderschapsplan wel nut heeft. Volgens hem worden ouders dan beter bewust wat zij allemaal moeten regelen voor hun kinderen. Van Coolwijk ziet wel de voordelen van een scheidingscursus, maar die kan het ouderschapsplan niet vervangen, vindt hij.

In 2014 waren er zo'n 16.000 kinderen van wie gescheiden ouders juridisch met elkaar overhoop lagen. Gemiddeld eindigt 11 procent van de scheidingen in een zogenoemde vechtscheiding. 

Villa Pinedo, een organisatie die kinderen beschermt in slepende echtscheidingen, heeft een workshop voor ouders die willen scheiden. Kinderombudsman Marc Dullaert roept ouders op zo'n cursus te volgen zodat ze kunnen zien wat een scheiding betekent voor de kinderen.

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore