Nederland

Brabantse gemeente wil hogere belasting voor tuin met tegels

19 juli 2017 08:18 Aangepast: 15 oktober 2017 11:18
Stenen in de tuin zorgen voor meer druk op de riolering. Beeld © ANP

Inwoners met een betegelde tuin in de nieuwe Brabantse gemeente Altena moeten binnenkort mogelijk een hogere rioolbelasting betalen dan de buren met een grasveldje en een bloemenperkje.

De tegeltaks moet er komen omdat water uit de betegelde tuinen rechtstreeks het riool in loopt, terwijl het water in tuinen direct de grond in gaat. De tegels zorgen voor een te grote druk op het riool en dat leidt tot overstromingen.

Het is nog niet zeker of de heffing wordt ingevoerd. Het is tot dusver nog een plan om burgers bewuster te maken van de problemen met de waterafvoer en hen stimuleert om stenen uit hun tuin te halen.

Wel zo eerlijk

De fusiegemeente Altena ontstaat op 1 januari uit Aalburg, Woudrinchem en Werkendam. Wethouder Pim Bouman uit Aalburg noemt de hogere rioolheffing in de Volkskrant wel zo eerlijk. "Wie zijn tuin helemaal bestraat, maakt meer gebruik van de gemeentelijke voorzieningen om hemelwater af te voeren."

Nederland wordt de laatste jaren vaker geteisterd door hevige regenbuien. Dat zorgt in gebieden met kleigronden al snel tot overstromingen. Straten komen onder water te staan en hele huizenblokken lopen waterschade op.

Meer op rtlnieuws.nl:
Complete straten weggespoeld: overstromingen in Spanje

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore