Nederland

'Alcoholgebruik door docenten gebeurt vaker tijdens schoolreis'

19 april 2017 20:34 Aangepast: 19 april 2017 20:55
Volle terrassen op het Piazza della Rotonda in Rome. Beeld © ANP XTRA

Er zijn meer docenten die (al dan niet stiekem) drinken tijdens studiereizen. Dat zegt het Trimbos, het instituut dat scholen adviseert over alcohol, naar aanleiding van een incident waarbij een Tilburgse leraar is geschorst voor drankmisbruik.

Volgens Trimbos gaan drankgebruik en schoolexcursies niet samen. "Docenten moeten wel hun verantwoordelijkheid kennen", zegt Jeroen Lammers, projectleider van De Gezonde School en Genotmiddelen. Hij adviseert scholen om leerlingen én hun leraren helemaal niet te laten drinken op schoolreisje, ook al is het verleidelijk. Wel zo makkelijk.

Calamiteit

Lammers wijst op de verantwoordelijkheid die docenten dragen voor de leerlingen die aan hun zorg zijn toevertrouwd. Alcohol past daar niet bij. "Want als er een calamiteit gebeurt, dan is de docent verantwoordelijk. Die moet te allen tijde kunnen ingrijpen."

Trimbos adviseert scholen met klem om vooraf afspraken te maken om narigheid achteraf te voorkomen. Want ook al gebeurt het niet vaak, er zijn volgens de Algemene Onderwijsbond (AOb) wel degelijk docenten die door alcoholgebruik ernstig in de problemen raken. Ongeveer tien docenten voor wie ontslag dreigde, kregen in de afgelopen zes jaar tijd juridische hulp van de bond.

Te veel gedronken

RTL Nieuws meldde gisteravond dat De Rooi Pannen een docent op non-actief heeft gesteld omdat hij zich tijdens een schoolreisje naar Rome zou hebben misdragen. De man kan volgens bestuursvoorzitter Tiny Pheninckx niet meer terugkeren voor de klas omdat hij veel te veel gedronken heeft. Wat er precies is gebeurd, wilde Pheninckx niet zeggen.

De AOb wil zich niet uitspreken over individuele gevallen. Het is aan de rechter om te bepalen of een eventueel ontslag terecht is, zegt een woordvoerder. De bond brengt ook geen advies uit aan scholen en docenten over hoe ze het beste met alcohol kunnen omgaan. Dat is aan hen zelf om te bepalen, zegt de woordvoerder. Hij benadrukt nog wel dat docenten een gezagsfunctie hebben. "Dat maakt dat ze onder een vergrootglas liggen. Dan moet je oppassen."

Gemengde reacties

Op de Facebookpagina van RTL Nieuws reageren bezoekers wisselend op het dreigende ontslag voor de docent. Sommige lezers vinden de sanctie overdreven, anderen vinden dat de man beter had moeten weten. Die mening is ook bestuursvoorzitter Pheninckx toegedaan. Zeker omdat het een ervaren docent betrof. "Onze docenten dienen te zorgen voor een veilige omgeving en vervullen een voorbeeldrol. Dat is hier niet gebeurd."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore