Nederland

Geen app- en belverbod fietsers: 'Niet te handhaven'

20 mei 2015 03:58 Aangepast: 20 mei 2015 10:56
Beeld © ANP

Minister Schultz van Verkeer had het al eerder gezegd, maar ze herhaalt het nog eens een keer: bellen en appen op de fiets wordt niet strafbaar gesteld.

Zij vindt dat een verbod toch niet te controleren is. Als voorbeeld noemt ze landen waar wel een app- en belverbod voor fietsers bestaat, zoals Denemarken en veel Zuid-Europese landen. Daar vindt nauwelijks controle plaats.

"Dit is ook erg lastig, omdat iemand op heterdaad moet worden betrapt." Bovendien moet er een 'mondbeweging' zijn. Schultz zegt geen voorstander te zijn van regelgeving die slecht te handhaven is.

ZIE OOK: Appen achter het stuur levensgevaarlijk, maar we doen het toch

Al eerder had Schultz gezegd dat zij appen en bellen door fietsers zou blijven toestaan, maar toen relateerde zij dat aan de aansprakelijkheidsvraag. Nu is het zo dat automobilisten bij een ongeval met fietsers aansprakelijk zijn, behalve als er sprake is van overmacht. Schultz stelt dat de fietser nu ook al aansprakelijk gesteld wordt. 

Volgens de minister hoeven er daarom geen extra regels te komen voor aansprakelijkheid bij bellen of appen op de fiets. Wel zet ze in op een bewustwordingscampagne om smartphonegebruik op de fiets te ontmoedigen.

ZIE OOK: Effe appen met Jezus: 'God bestaat niet'

Uit een enquête van verkeersveiligheidsinstituut SWOV blijkt dat gebruik van een mobieltje op de fiets zorgt voor een groter risico op ongevallen. Toch blijft een grote groep fietsers zijn telefoon gebruiken op de fiets.

RTL Nieuws
`