Nederland

Waarom het boerkaverbod er nu wel gaat komen

21 mei 2015 17:50 Aangepast: 22 mei 2015 10:02
Beeld © ANP

Het Nederlandse kabinet doet opnieuw een poging de boerka uit te bannen, in ieder geval uit het openbaar vervoer, onderwijs en de zorg. Zo'n plan was er al eerder, maar toen sneuvelde het. Waarom gaat het nu wel lukken?

1. Wat is een boerka eigenlijk?
Een boerka staat in Nederland synoniem voor sluiers die het gezicht bedekken. Maar letterlijk is de boerka een chador, een gewaad uit Afghanistan uit één stuk met een roostertje voor de ogen. In Nederland wordt ook de nikab vaak als boerka betiteld, een gezichtssluier waarbij de ogen nog wel zichtbaar zijn.

ZIE OOK: Kabinet voert beperkt boerkaverbod in

Hoeveel vrouwen in Nederland het islamitische gewaad dragen, is niet bekend. Een schatting die de afgelopen jaren geregeld in de discussie opdook, komt erop neer dat zo’n honderd vrouwen altijd een nikab of boerka dragen, en nog eens enkele honderden af en toe.

2. Wat wil het kabinet?
Het kabinet wil dat gezichtsbedekkende kleding − dus niet alleen de boerka, maar ook de bivakmuts − wordt verboden in het onderwijs, de zorg, bussen en treinen en in overheidsgebouwen. Op straat moet de boerka af als de politie daarom vraagt voor identificatie. Als niet aan het verbod wordt voldaan, riskeert de overtreedster een boete, een bedrag van maximaal 405 euro.

Het kabinet wil met de nieuwe wet een duidelijke norm stellen in de samenleving. In scholen, ziekenhuizen, openbaar vervoer en het gemeentehuis moet iedereen zijn gezicht tonen, vanwege de dienstverlening en de veiligheid

Wanneer het beperkte verbod precies wordt ingevoerd, moet later duidelijk worden. Per 1 januari geldt al een andere afspraak uit het regeerakkoord: iemand die een gezichtsbedekkend gewaad draagt, heeft minder recht op bijstand als pogingen om een baan te vinden daardoor worden belemmerd.

3. Een boerkaverbod, was dat er niet al?
Nee, maar het invoeren ervan is al wel vaker geprobeerd. Geert Wilders probeerde een algeheel verbod van het islamitische gewaad, maar dat zou discriminerend zijn geweest en in strijd zijn met internationale verdragen. Om dat te omzeilen, wilde het vorige kabinet van VVD, CDA en gedoogpartner PVV een eind maken aan alle gezichtsbedekkende kleding, op straffe van een boete.

Die poging strandde door de val van het kabinet-Rutte I. De Raad van State had al stevige kritiek geuit op het wetsvoorstel: vrouwen zouden zelf moeten weten of ze wel of geen boerka dragen.

4. Speelt het boerkaverbod in meer landen?
Nederland is niet het enige land waar over een boerkaverbod wordt nagedacht. In Zwitserland werd een verbod verworpen, in Frankrijk en België is een verbod wel ingevoerd. In België kunnen boerkadraagsters zeven dagen cel krijgen en een boete van 137,50 euro. In Frankrijk is de straf twee tientjes boete. In het eerste jaar na de invoering werden 237 Franse vrouwen beboet, van wie er slechts zes de boete ook daadwerkelijk moesten betalen.

5. Waarom gaat het nu wel lukken in Nederland?
Het Europese Hof voor de Rechten van de Mens deed vorige zomer een uitspraak over het Franse boerkaverbod die mogelijk ook voor Nederland ruimte schept. Volgens het hof is het boerkaverbod niet in strijd met mensenrechten. Het hof is het ermee eens dat het bedekken van het gezicht ’samenleven’ bemoeilijkt.

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore