Nederland

Kabinet voert beperkt boerkaverbod in

21 mei 2015 17:50 Aangepast: 22 mei 2015 09:49
Boerka’s, nikabs, bivakmutsen en integraalhelmen zijn vanaf 1 augustus verboden op bepaalde plekken.

Het kabinet wil een beperkt boerkaverbod invoeren. Het bedekken van het gezicht wordt verboden in het openbaar vervoer, het onderwijs, de zorg en overheidsgebouwen.

Op korte termijn bespreekt de ministerraad een voorstel van minister Plasterk van Binnenlandse Zaken. Dat melden bronnen aan RTL Nieuws.

Het kabinet wil met de nieuwe wet een duidelijke norm stellen in de samenleving. In scholen, ziekenhuizen, openbaar vervoer en het gemeentehuis dient iedereen zijn gezicht te tonen, vanwege de dienstverlening en de veiligheid, schrijft het kabinet. Ook wordt 'open communicatie' mogelijk die past bij de Nederlandse samenleving, zeggen ingewijden.

Wie zijn gezicht toch bedekt met een boerka, begaat een overtreding en kan een boete krijgen. Het gaat om een boete van de eerste categorie: maximaal een bedrag van 405 euro. Volgens bronnen is niet het doel om mensen met een boerka te beboeten, maar een duidelijke norm te stellen dat het gebruikelijk is om je gezicht te tonen.

Op straat mag boerka wel
Met het nieuwe voorstel is een algeheel boerkaverbod van het gedoogkabinet Rutte-I van tafel. Dat plan werd in 2012 ingediend, maar is nooit behandeld omdat VVD en PvdA in het regeerakkoord nieuwe afspraken hadden gemaakt. Een algeheel boerkaverbod komt er dus niet. Op straat mag een boerka gewoon gedragen worden. Wel kan de politie altijd verzoeken je gezicht te tonen voor identificatie.

ZIE OOK: Waarom het boerkaverbod er ditmaal wel gaat komen

Er kunnen uitzonderingen gemaakt worden als het bijvoorbeeld nodig is om je gezicht te bedekken vanwege gezondheid of veiligheid. Op straat en in de privéomgeving blijft een boerka toegestaan, bijvoorbeeld als iemand een boerka draagt in een woning in een zorginstelling.

Politiek gevoelig
De afgelopen maanden zijn ministeries druk bezig geweest met de uitwerking van het voorstel. Minister Plasterk heeft overlegd met moslimorganisaties om draagvlak te zoeken voor het beperkte verbod.

Het plan was al afgesproken in het regeerakkoord tussen VVD en PvdA, maar de uitwerking heeft veel tijd gekost. Volgens ingewijden had het wetsvoorstel 'weinig prioriteit' en ligt het politiek gevoelig. Nu, bijna drie jaar na het regeerakkoord uit 2012, komt er toch een voorstel dat besproken wordt in het kabinet. Wanneer het beperkte verbod precies wordt ingevoerd, moet later duidelijk worden.

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore