EditieNL

Vaste prik: juf op de koffie

21 mei 2015 18:10 Aangepast: 21 mei 2015 19:32

De leraar thuis op de koffie. Het jaarlijkse huisbezoek waarbij juf of meester even bij alle leerlingen achter de voordeur kijkt, is nu niet zo gebruikelijk. Maar er gaan stemmen op om dat te veranderen.

Leraren moet weer op huisbezoek, vindt Verus, de vereniging voor christelijke scholen. Vroeger was het verplicht, nu gebeurt het bijna niet meer. Dat is jammer, zegt de vereniging, want door achter de voordeur van de leerlingen te kijken, krijgt de leraar een beter beeld van het kind en komen zorgelijke thuissituaties eerder aan het licht.  

ZIE OOK: Schooladvies? Ouders weten het beter

"Voor de leraar is het een verrijking en een verbetering van de effectiviteit van zijn eigen werk", zegt Wim Kuiper, voorzitter van Verus. “Het is intensief, maar het is ook heel mooi om het contact met je leerling en de ouders te leggen. Het zou mooi zijn als een school zegt: een huisbezoek hoort erbij." 

Over de vloer
Zitten de ouders hier wel op te wachten, zo’n leerkracht over de vloer? De meeste ouders zullen dit juist heel mooi vinden, denkt Kuiper.  “Ze zien het als een gebaar van de school waaruit blijkt dat er echt interesse is voor de thuissituatie.” Elmar Zwart van basisschool De Hoeksteen in Bussum denkt daar anders over: “Dan gaat de leerkracht achter de voordeur komen. Ik denk dat dat voor veel ouders net even te ver gaat.” 

Voor Jur Majoor, leerkracht van een middelbare school in Sneek, heeft het nut van het huisbezoek zich al bewezen. Zijn school doet het al jaren, maar alleen bij de leerlingen die extra aandacht nodig hebben. "Bij elke leerling langsgaan, daar is geen tijd voor en dat is ook niet nodig."

Geen tijd voor
De Algemene Onderwijsbond (AOB) denkt dat de Nederlandse leerkrachten en mentoren niet genoeg tijd hebben om alle leerlingen uit de klas te bezoeken. De AOB juicht goed contact met ouders uiteraard toe, maar vraagt zich af of het huisbezoek het juiste middel is. 

 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore