Opstelten en Teeven treden af

Kort geding over deal met drugscrimineel Cees H. op 10 juni

29 mei 2015 11:30 Aangepast: 29 mei 2015 11:50
Beeld © ANP

De rechter buigt zich op woensdag 10 juni over de vraag of het ministerie van Justitie documenten over de deal met drugshandelaar Cees H. geheim mag houden, of dat ze snel openbaar moeten worden gemaakt.

RTL Nieuws eist in kort geding bij de Utrechtse rechtbank dat een verslag door een topambtenaar van een gesprek waarbij oud-staatssecretaris Fred Teeven aanwezig was, openbaar wordt gemaakt. Teeven zou in dat verslag van maart 2014 hebben gezegd dat Cees H. 4,7 miljoen gulden mocht houden, als gevolg van een schikking met het Openbaar Ministerie.

ZIE OOK: Anatomie van een leugen

Justitie heeft jarenlang beweerd dat men niet wist hoe hoog het bedrag was. Na een officieel onderzoek van het OM zei minister Ivo Opstelten dat betrokkenen 'onvoldoende herinneringen' hadden aan de 'feitelijke financiële afwikkeling'. Na onthullingen van Nieuwsuur dook een 'printscreen' op uit oude computersystemen, waarna Opstelten en Teeven aftraden.

Een onderzoekscommissie gaat nu bekijken wat welke bewindslieden wanneer wisten, en of de Tweede Kamer is misleid. D66, CDA en ChristenUnie vroegen vorige week om opheldering over de vraag of premier Mark Rutte ook op de hoogte was van de deal en het achterhouden van informatie. Minister Ard van der Steur wilde daar nu geen opheldering over geven.

Na het debat over het aftreden van Opstelten en Teeven diende RTL Nieuws een verzoek in op grond van de Wet openbaarheid bestuur (Wob). De rechter buigt zich nu dus op 10 juni over afwijzing van dat verzoek.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore