Onderzoek naar Fyra-debacle

'Fyra-bouwer maakte steeds dezelfde fouten'

01 juni 2015 11:32 Aangepast: 06 september 2015 17:07

Fabrikant AnsaldoBreda maakte bij de bouw van de Fyra-treinen steeds dezelfde fouten. Werkinstructies werden regelmatig niet opgevolgd en toen de treinen het Nederlandse spoor op gingen, zaten er nog 250 tot 300 fouten in.

Dat zei een gefrustreerde kwaliteitsinspecteur Tinus Jonkers vanochtend tegen de parlementaire enquêtecommissie Fyra. Politiek verslaggever Floor Bremer volgde het verhoor: "Jonkers schetste een schokkend beeld. Je vraagt je af hoe er treinen met 250 tot 300 fouten het Nederlandse spoor op gestuurd kunnen worden."

Drie opvallende conclusies

  • De kwaliteitsinspecteur stuurde elke week een rapportage van 30 tot 40 pagina's naar de treinbouwer. Met dat rapport werd volgens Jonkers niets gedaan. 
  • AnsaldoBreda bleef dezelfde fouten maken. 
  • De kwaliteitsinspecteur vond dat de treinen langer in de fabriek hadden moeten blijven. 

Jonkers zei tijdens het verhoor een paar keer dat het 'frustrerend' was om toe te zien op de bouw van de Fyra: "Het is frustrerend als je elke week een weekrapportage maakt over de afwijkingen bij AnsaldoBreda, en er wordt niks mee gedaan." 

Hij werkte bij Lloyd’s Register Rail Europe en zag namens NS Financial Services Company (NSFSC) toe op de bouw van de Fyra in de fabriek van AnsaldoBreda. NSFSC is de NS-dochter die de treinen kocht.

De fouten die Jonkers en zijn collega’s vaststelden, werden met grote vertraging opgelost of kwamen weer terug zodra er nieuwe mensen aan de treinen gingen werken. Het ging dan bijvoorbeeld om kabels die niet goed werden gelegd of om slechte lassen. De inspecteurs kwamen geregeld fouten tegen die de fabrikant ook al had kunnen oplossen.

De flitstrein zou gaan rijden op de hogesnelheidslijn HSL-Zuid, maar was veel te laat klaar en moest na een paar weken alweer van het spoor omdat er veel mis mee was. De commissie zoekt uit hoe het zover heeft kunnen komen.

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`