Onderzoek naar Fyra-debacle

Fyra nooit door inspectie gecontroleerd

03 juni 2015 16:38 Aangepast: 06 september 2015 17:08

De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) heeft niet zelf naar de Fyra gekeken toen er een besluit over een vergunning voor de trein moest worden genomen.

Daarvoor bestond geen aanleiding, zei inspecteur Krijn van Herwaarden tegen de parlementaire enquêtecommissie die het debacle met de trein onderzoekt. Van Herwaarden was de inspecteur die toestemming gaf om de Fyra toe te laten op het spoor. 

De inspectie wist dat er problemen waren met trein van AnsaldoBreda in Denemarken, maar deed niets. "Dat heb ik toen niet bedacht, nee", zegt Van Herwaarden. Hij hield het 'in zijn achterhoofd' en een advies van spoorbeheerder ProRail om slechts een tijdelijke vergunning voor de Fyra af te geven, volgde hij niet op.

Inspectie niet verplicht
De Fyra zou gaan rijden op de hogesnelheidslijn HSL-Zuid, maar was veel te laat klaar en moest al snel weer van het spoor omdat de trein door allerlei mankementen niet veilig bleek te zijn. 

Hij zegt dat hij de treinen zelf had mogen inspecteren, maar dat dit niet verplicht is. De inspecteur baseerde zich op informatie van keuringsinstantie Lloyd’s Register Nederland. De goedkeuring door Lloyd's betekent dat de treinen veilig zijn, aldus Van Herwaarden. Hij zegt niet te hebben geweten dat er geen toezicht was op Lloyds als keuringsinstantie.

ZIE OOK: Fyra is volgens Lloyd's terecht goedgekeurd

ILT-collega's schreven in een intern blog dat ze een drama met de Fyra verwachtten, maar Van Herwaarden heeft hun waarschuwing genegeerd. Hij was druk bezig met het afhandelen van problemen en zei niet op geruchten af te kunnen gaan.

De Belgische spoorinspectie wilde de Fyra niet toelaten omdat er onder meer nog problemen waren met de cruise control. Daardoor zouden de treinen te hard gaan rijden en mogelijk ontsporen. Maar volgens Van Herwaarden zou dat gevaar in Nederland niet bestaan.

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore