Zomerse junidagen

Politie: Laat geen honden in auto zitten bij warm weer

03 juni 2015 20:16
Beeld © ANP

Met het warme weer in aantocht waarschuwt de politie hondenbezitters hun trouwe huisdier niet in de auto achter te laten. Honden raken snel oververhit en kunnen daaraan in het ergste geval bezwijken.

De komende dagen loopt de temperatuur naar verwachting op tot ver boven de 20 graden. Als het buiten 24 graden is, is het in een auto na een half uur al 43 graden. "Wanneer de lichaamstemperatuur van een hond 42 graden is, kan het bloed niet meer goed worden rondgepompt omdat dit stroperig wordt. Op deze manier kan een hond overlijden'', stelt de politie.

ZIE OOK: Labrador doodgebeten: baasje mag drie jaar geen honden hebben

Vorig jaar zomer kwamen er bij de politie diverse meldingen binnen van honden die achtergelaten waren in auto's. Als een hond oververhit is, gaat hij hard hijgen, kwijlen en braken. Hij ziet er uitgeput uit en heeft dringend verkoeling en water nodig. Ook als de auto's in de schaduw staan, kan een hond ernstig in de problemen komen.

Het achterlaten van een hond in een snikhete auto is ook strafbaar. "Iedereen is verplicht om hulpbehoevende dieren de nodige zorg te verlenen. Of dat nou gaat om een aangereden eend of een hond in een te warme auto: degene die niets doet maakt zich zelf schuldig aan een overtreding.''

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore