EditieNL

Geschokte reacties op Tour de France-benen Poljanski: 'Is dit wel gezond?'

19 juli 2017 14:41 Aangepast: 15 oktober 2017 11:18
De benen van Poljanski. Beeld © @p.poljanski Instagram

De Tour de France is afzien, dat weten we allemaal. Renner Pawel Poljanski uit Polen bevestigt dat nog maar eens met een foto van zijn benen: die zijn rood, dik en de aderen zie je duidelijk liggen. Mensen reageren vol afschuw op de foto. Is dit wel goed voor een lijf?

Al die mensen kunnen weer rustig ademhalen, want, nee, ondanks dat het er eng uitziet, kan het geen kwaad. Dat de aderen zo goed zichtbaar zijn, komt door de hoge zuurstofopname tijdens het fietsen van de renners tijdens de Tour, vertelt sportarts Jessica Gal aan EditieNL. 

Dat zuurstof komt via slagaders in de benen van de renners terecht, maar het moet er natuurlijk ook weer uit. Dat gebeurt via de kleinere aderen. Omdat de zuurstofhoeveelheid zo hoog is, moeten de aderen harder werken dan anders. "Maar daar kunnen wielrenners wel tegen. Die fietsen zo veel en zo intensief, waardoor er ook meer en grotere bloedvaten ontstaan, die de opgenomen zuurstof dus weer via de aderen kunnen afvoeren."

 

After sixteen stages I think my legs look little tired -- #tourdefrance

Een bericht gedeeld door Paweł Poljański (@p.poljanski) op

Minder opvallend

Dat de aderen zo duidelijk te zien zijn, komt ook door het lage vetpercentage. "Normaal gesproken liggen de aderen wat meer onder de vetlaag, maar wielrenners hebben nu eenmaal weinig vet. Daardoor zijn ze zo prominent aanwezig."

Gal zegt wel dat de aderen na het herstel van zo'n etappe weer minder opvallend worden. "Maar deze wielrenners zijn topsporterts, dus bij hen zullen de aderen altijd duidelijker te zien zijn." 

Afzien

Niet alleen de benen van Poljanski hebben het zwaar tijdens de Tour. In een filmpje is te zien hoe Ier Dan Martin amper van zijn fiets kan afstappen. 

Elk jaar is de Tour de France weer een beproeving voor de renners. Altijd valt er wel iemand, soms moeten ze dan opgeven, anderen fietsen dapper door. Zoals Nederlander Laurens ten Dam in 2011, die finishte nadat hij over de kop was geslagen. Die foto herinnert iedereen zich nog. 

Thumbnail

Diezelfde Tour viel ook Johnny Hoogerland, nadat hij van de weg werd gereden door een auto van de Franse televisie. Hij stapte daarna weer op en werd een soort cultheld.

Bekijk hier het tv-fragment:

 

 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore