EditieNL

De dashcam: steeds vaker achter de voorruit

05 juni 2015 12:28 Aangepast: 05 juni 2015 19:37

Heb jij al een dashcam? Filmen met zo'n cameraatje kan spectaculaire beelden opleveren van ongelukken en is razend populair. Ook als je zelf bij een ongeluk betrokken raakt, kan het handig zijn om beeld te hebben.

We kennen allemaal de spectaculaire filmpjes uit bijvoorbeeld Rusland, van ongelukken die vastgelegd zijn met dashcams. Maar ook in eigen land hangen meer mensen een camera achter de voorruit. 

ZIE OOK: Schokkende video: neerstorten vliegtuig gefilmd

De dashcam is een kleine camera die je op je dashboard kunt monteren of achter je voorruit hangt. Zo film je alles wat je onderweg ziet, ook als er bijvoorbeeld een ongeluk gebeurt voor je neus.

Bij het Verbond van Verzekeraars zien ze ook dat meer mensen een camera kopen: "In Oost-Europa gaat het vaak om bewijs tegen corrupte agenten of bij een ongeluk, maar ook bij ons mag het als bewijsmateriaal worden opgevoerd", zegt een woordvoerder. "Ik weet niet of verzekeraars ook daadwerkelijk veel beeldmateriaal opgestuurd krijgen." 

Hip of hype?

Is het dan niet gewoon een hype? Ja, zegt verkeerspsycholoog Gerard Tertoolen. "Mensen schaffen de dashcam vaak vooral aan om de sensatie. Je wilt iets moois vastleggen. Het is een duidelijke trend dat automobilisten meer van hun ervaringen willen delen."

In hoeverre je bij een ongeluk iets heb aan de beelden, is nog maar de vraag. "De camera filmt natuurlijk alleen maar voor je en niet achter de auto of de zijkant. Als jij iemand aanrijdt heb je geen bewijs nodig, maar als je van achteren wordt aangereden heb je dat niet op camera", zegt het Verbond van Verzekeraars. 

Of het werkt of niet: Een verzekeraar kondigde in april nog aan te gaan samenwerken met een fabrikant van dashcams. Zo moet 'de afhandeling van verkeersongelukken verbeterd worden'. En we kunnen in elk geval genieten van de spectaculaire beelden: 

Bijna-botsing in Groningen:

Kangoeroe in Russische bossen:

Koelbloedig ontsnapt aan slippende bus:

Neerstorten vliegtuig gefilmd:

Slopen gaat finaal mis:

Editie NL
`