Nederland

1,4 miljoen huishoudens krijgen jodiumpillen in de brievenbus

21 april 2017 20:50 Aangepast: 21 april 2017 21:32
De kerncentrale bij Doel in België. Beeld © AFP

Mensen die in de buurt van een kerncentrale wonen krijgen vanaf september jodiumtabletten in de brievenbus. Die pillen beschermen tegen het radioactieve jodium dat bij een ongeval in zo'n centrale kan vrijkomen.

Mensen onder de 40 jaar die binnen een straal van 10 tot 20 kilometer van een kerncentrale wonen krijgen de pillen. Binnen de straal van 100 kilometer geldt dat voor iedereen onder de 18 jaar.

Buitenlandse centrales

Nederland telt nog maar één grote kerncentrale in vol bedrijf: die in Borssele. Maar omdat de Duitse centrale in Emsland en de Belgische reactoren in Doel en Tihange niet ver van de grens staan, lopen grote delen van Zuidwest- en Oost-Nederland gevaar als daar iets misgaat. Het gaat om onder meer Den Haag, Eindhoven, Groningen en Apeldoorn.

Zwangere vrouwen, van wie het ongeboren kind ook gevaar loopt bij een nucleaire ramp, kunnen de tabletten van de arts of verloskundige krijgen.

Het ministerie neemt de maatregelen om in de pas te lopen met de buurlanden. Om de veiligheid van de centrales in Doel en Tihange zijn nog weleens zorgen.

Jodium opslaan

De ontvangers hoeven de pillen niet bij voorbaat al te slikken. Ze komen van pas als blootstelling aan radioactief jodium dreigt. Het lichaam slaat het jodium uit de jodiumtabletten op in de schildklier.

Daardoor is er geen plaats meer voor eventueel opgenomen radioactief jodium, dat het lichaam daarom meteen weer loost. Als het schadelijke jodium wél zou worden opgeslagen, dreigt onder andere schildklierkanker.

Meer op rtlnieuws.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`