Nederland

'Nederlandse politie discrimineert op grote schaal'

09 juni 2015 07:40 Aangepast: 09 juni 2015 09:00
ME pakt voetbalsupporter op tijdens Heerenveen - Cambuur Beeld © ANP

Nederlandse agenten maken zich op grote schaal schuldig aan discriminatie op basis van afkomst of ras. Dat komt volgens onderzoek door de grote mate van vrijheid die politiemensen in ons land hebben gekregen.

Die vrijheid wordt vaak niet volgens de regels gebruikt. Het onderzoek is gedaan door antropoloog Paul Mutsaers, die zijn bevindingen in Trouw toelicht. 

Discriminatie op straat en binnen korps
Mutsaers constateert dat bij controles vaak vooraf op etniciteit een doelgroep wordt bepaald, bijvoorbeeld Turks, Marokkaans of Surinaams. 

Ook wordt er binnen het korps gediscrimineerd door autochtone politieagenten richting hun allochtone collega's. "Collega's van allochtone agenten hangen krantenberichten op het prikbord waarop koppen die negatief zijn over islam of migranten zijn omcirkeld", zegt Mutsaers in Trouw. 

ZIE OOK: Bekijk de herkomst van verdachten in jouw gemeente

Het gebeurt volgens Mutsaers nogal eens dat agenten dakloze migranten naar de stadsgrens brengen of dat Oost-Europeanen uit het centrum worden verjaagd, "Daar is geen enkele wettelijke basis voor."

Mutsaers denkt dat het probleem wordt veroorzaakt door de opleiding: "Agenten zijn de afgelopen tien jaar getraind om op hun eigen ideeën, vakmanschap en onderbuikgevoel af te gaan, in plaats van op de regels. Vervolgens misbruikt een deel van hen hun discretionaire ruimte."

ZIE OOK: Hoogste politiebaas eist meer allochtone agenten

Ook Korpschef Gerard Bouman van de Nationale Politie toonde zich vorige maand al bezorgd over discriminatie binnen de korpsen. In reactie op het onderzoek van Mutsaers  stelt de Nationale Politie dat het thema hoog op de agenda staat. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore