Nederland

Spannende Koningsdag voor Hein: hij maakte Willem-Alexander na in chocola

22 april 2017 18:21 Aangepast: 23 april 2017 10:10
Het hoofd weegt ongeveer 7,5 kilo.

Er is weken aan gewerkt en hij weegt ruim 7 kilo: een chocoladen hoofd van Willem-Alexander. Hein Geers uit Tilburg wil het hoofd aankomende donderdag, op Koningsdag, aan Willem-Alexander geven. "Ik weet eigenlijk niet of hij van chocolade houdt", zegt hij.

Het idee om een chocoladen portret van Willem-Alexander te maken ontstond een paar weken geleden. "Mijn vader is beeldhouwer", zegt Hein. "Hij wilde al heel lang een beeld van Willem-Alexander maken en na zijn pensioen had hij daar eindelijk tijd voor, dus begon hij eraan."

Groot cadeau

Hein heeft samen met zijn familie een bedrijf dat bonbons en chocolade maakt, en toen bekend werd dat de route van Koningsdag langs hun winkel loopt, wilden ze iets speciaals doen. "Het idee ontstond om een mal te maken van dat beeld, en daar dan de chocolade beelden mee te maken."

De familie ging aan de slag, en ondertussen zijn er drie chocolade versies van Willem-Alexander. Eentje staat in de winkel, de ander komt in de foodtruck van de familie te staan met Koningsdag en de derde wil Hein aan Willem-Alexander weggeven. Een flink cadeau, want het chocolade hoofd kost zo'n 1000 euro. "Er zit heel veel tijd in het maken van het beeld, de mal, en vervolgens de chocolade, daarom is het zo duur."

Spierpijn

Het weggeven wordt donderdag nog spannend. "Chocolade kan natuurlijk niet tegen zon, dus als de zon dan schijnt, smelt de chocolade. Maar als het slecht weer wordt hebben we ook een probleem. Als chocolade nat wordt, lost de suiker namelijk op, en dan gaat de chocolade helemaal plakken. Dan hebben we er ook niets meer aan."

Grote kans dus dat Hein op Koningsdag de hele dag met een paraplu boven het beeld staat, als het regent én als de zon schijnt. "Ik denk dat ik aan het einde van de dag wel last van mijn arm heb." En dan is het nog maar de vraag of Willem-Alexander zijn chocolade hoofd meeneemt: "Het is natuurlijk wel zwaar om dat hoofd de hele dag mee te slepen, dus ik denk dat zijn hofhuishouding het meeneemt."

Lekker is het hoofd in ieder geval wel, weet Hein al. "We hebben per ongeluk één van de hoofden op de grond laten vallen, die was toen kapot. Toen heb ik een hapje uit zijn neus genomen. Dat vond ik geweldig, de chocolade was echt lekker."

Meer op rtlnieuws.nl:

`