Nederland

Patiënt geeft voorkeur aan huisarts voor kleine ingreep

09 juni 2015 09:50 Aangepast: 09 juni 2015 10:08
Beeld © ANP

Voor een kleine ingreep gaan veel patiënten liever naar de huisarts dan naar een specialist. Dat blijkt uit onderzoek van Patiëntenfederatie NPCF onder 10.000 mensen.

Slechts een kwart gaf aan de specialist in het ziekenhuis te verkiezen boven de huisarts. Vooral de bekendheid met de arts, bereikbaarheid en kortere wachttijd spelen hierbij een rol. Ook valt een behandeling door de huisarts, in tegenstelling tot de specialist, niet onder het eigen risico van de zorgverzekeraar.

Goede samenwerking
Volgens Wilma Wind, directeur van de NPCF, zien patiënten graag een goede samenwerking tussen huisarts en specialist. "Je ziet aan de resultaten van deze meldactie dat mensen vooral kiezen op basis van bekendheid. Patiënten willen dat behandelaars overleggen met elkaar, zodat als een doorverwijzing nodig is, dat ook goed is geregeld. Daar is voor huisarts en specialist nog wel wat werk te doen."

ZIE OOK: Nachtelijke actie huisartsen tegen zorgverzekeraars

De NPCF vindt ook dat huisartsen zichtbaarder moeten worden. Volgens de federatie denken veel patiënten ten onrechte dat de specialist ook voor kleine ingrepen als het zetten van een spiraaltje of het wegbranden van een moedervlek deskundiger is.

Het onderzoek is gehouden omdat het ministerie van VWS met zorgaanbieders en zorgverzekeraars heeft afgesproken dat zorg zoveel mogelijk dicht bij huis wordt geleverd. Dit houdt in dat de patiënt alleen naar een specialist wordt doorgestuurd als het echt nodig is.

RTL Nieuws
`