Nederland

Nabestaanden eisen camerabeelden MH17-slachtoffers Schiphol

22 april 2017 19:00 Aangepast: 08 juni 2017 12:03
Bloemenzee op Schiphol na MH17-ramp. Beeld © ANP

Nabestaanden van de MH17-slachtoffers proberen al bijna drie jaar tevergeefs de laatste bewegende beelden van hun dierbaren te zien. Dat bevestigen nabestaanden en het bestuur van de Stichting Vliegramp MH17 aan RTL Nieuws.

De beelden zijn gemaakt door bewakingscamera's op Schiphol en in het bezit van het Openbaar Ministerie. Maar het OM weigert de beelden te delen met de nabestaanden. 

"Ik wil een kibbelende dochter van mij zien. Of eentje die chagrijnig is of loopt te lachen. Al is het maar vier seconden", vertelt Hans de Borst die zijn dochter Elsemiek (17) verloor. "Dan voel je het kind weer eventjes, dan heb je haar weer bij je. Levend." 

OM: Onbegonnen werk

Het Openbaar Ministerie beschikt over beelden waarop de passagiers en bemanningsleden van MH17 te zien zijn, terwijl zij inchecken voor hun vlucht. Het gaat om materiaal gemaakt door 34 beveiligingscamera's in de vertrekhal en lounge van Schiphol, opgenomen op 17 juli 2014 tussen 04.00 uur en 14.00 uur. Dat blijkt uit documenten in het bezit van RTL Nieuws. Het OM heeft de beelden van Schiphol gekregen.

Video: Hans verloor dochter Elsemiek en vertelt waarom hij de beelden wil zien

 

Het OM laat de nabestaanden al in 2015 per brief weten: "Het is onbegonnen werk om de opnamen van 34 camera's, elk met een duur van verschillende uren, te bekijken en van elke vastgelegde reiziger na te gaan of dit een slachtoffer is van de crash van vlucht MH17. Tot onze grote spijt kan het OM daarom geen beelden verstrekken aan de nabestaanden." Het OM stelt verder dat de kwaliteit van de beelden mogelijk niet goed genoeg is om individuele slachtoffers te herkennen.

Twee families hebben beelden wel in bezit

Uit onderzoek van RTL Nieuws blijkt echter dat twee families de laatste beelden van hun nabestaanden wel hebben gezien. Ze hebben de beelden zelfs in hun bezit. Twee familierechercheurs hebben de beelden kort na de ramp geselecteerd en een kopie aan de families verstrekt.

Thumbnail

Het rampgebied (Foto: correspondent Jeroen Akkermans)

"We snappen de argumentatie van het OM wel dat het groot is en juridisch ingewikkeld, maar dit is voor nabestaanden heel erg belangrijk", zegt Piet Ploeg van Stichting Vliegramp MH17, die de nabestaanden vertegenwoordigt. "Dit zijn de laatste beelden van hun familieleden. Dus we laten dit onderwerp niet los." 

Minister bekijkt mogelijkheden

Het Openbaar Ministerie verwijst voor een reactie naar het ministerie van Veiligheid en Justitie. Minister Blok van Justitie heeft de nabestaanden, in een gesprek onder leiding van premier Rutte, inmiddels toegezegd dat hij met het Openbaar Ministerie gaat overleggen over de beelden.

Zijn woordvoerder schrijft in een reactie aan RTL Nieuws: "De minister heeft de wens van de nabestaanden duidelijk gehoord. Hij heeft toegezegd de mogelijkheden te laten onderzoeken voor nabestaanden om de beelden te bekijken. De mogelijkheden daartoe worden nu bekeken." 

Meer op rtlnieuws.nl:

`