Zaak naaktfoto Maleisië

Nederlandse Dylan wordt met boete Maleisië uitgezet om naaktfoto

12 juni 2015 12:49 Aangepast: 12 juni 2015 13:20
Beeld © Facebook

De 23-jarige Dylan uit Ankeveen moet een boete van zo'n 1200 euro betalen omdat hij samen met andere toeristen naaktfoto's had gemaakt op de heilige berg Mount Kinabalu in Maleisië. Ook krijgt hij drie dagen celstraf. Dat heeft de Maleisische rechter zojuist besloten.

Dylan stond vanmiddag met drie andere buitenlandse toeristen voor de rechter in Maleisië. De toeristen hebben schuld bekend. De celstraf ging in vanaf het moment dat de vier waren aangehouden, dat was op dinsdag. Ze komen daarom vermoedelijk vandaag nog vrij. Ze zullen dan het land uitgezet worden. 

ZIE OOK: Waarom mag je niet naakt op de heilige Kinabalu-berg?

De toeristen komen erg goed weg, zegt Zuidoost-Azië-correspondent Melle Garschagen: "De maximale straf hiervoor was drie maanden. Het had dus een stuk erger gekund." 

Dylan beklom samen met in totaal 10 toeristen de heilige berg Mount Kinabalu. Bovenop de berg maakten ze, ondanks bezwaren van hun gids, naaktfoto's. De groep had volgens de aanklager tegen hun gids gezegd dat hij 'naar de hel moest lopen'. Dat ontkenden de vier tijdens de zitting vandaag.  

Er was een Nederlandse diplomaat aanwezig in de rechtbank. Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken biedt de 'gebruikelijke steun'. Wat dat inhoudt, zegt het ministerie niet.  

RTL Nieuws sprak afgelopen woensdag met de Dylans advocaat, Ronny Cham. Dylan was toen in goeden doen, zei Cham: "Het gaat prima met hem."

Volgens plaatselijke bestuurders heeft de actie van de bergbeklimmers de goden ontstemd en leidde dat tot een dodelijke aardbeving een paar dagen later. Bij die beving, vorige week vrijdag, kwamen ongeveer 20 mensen om het leven. De top van de 4095 meter hoge Kinabalu brak deels af.  

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`