Geheime informatie MH17 naar buiten

'Fouten leiding identificatieteam MH17 bij gebruik foto's slachtoffers'

15 juni 2015 14:52 Aangepast: 15 juni 2015 18:03
Beeld © ANP

Er zijn geen duidelijke afspraken gemaakt over het gebruik van uiterst gevoelig fotomateriaal van het identificatieproces van de slachtoffers van de ramp met vlucht MH17. Dat blijkt uit intern onderzoek van de politie.

Het interne onderzoek werd gedaan nadat George Maat, één van de onderzoekers, foto's van slachtoffers liet zien tijdens een openbare lezing. De conclusie is dat bij het identificatieteam geen duidelijke afspraken bestonden over het gebruik van foto's van slachtoffers. De politie heeft vandaag een brief aan de nabestaanden van de slachtoffers gestuurd.

ZIE OOK: Foto's en geheime informatie MH17-ramp naar buiten in lezing

De politie schrijft dat er te weinig aandacht is gegaan naar het afwegen van het belang van de slachtoffers en nabestaanden, ten opzichte van het belang van het gebruik van de foto's bij onderwijs. Ook erkent de politie dat een (buitenlands) slachtoffer achteraf herleidbaar in beeld is geweest tijdens de lezing.

Verder blijkt dat professor Maat in totaal drie keer een lezing heeft gegeven waarbij niet alleen zijn vakgenoten, maar ook anderen aanwezig waren. De samenwerking met George Maat is al eerder door het LTFO beëindigd

Nieuwe werkwijze ontwikkelen
Vanaf nu mag beeldmateriaal van slachtoffers pas gebruikt worden na expliciete toestemming van de nabestaanden. Het LTFO gaat samen met Stichting Vliegramp Oekraïne MH17, het Openbaar Ministerie en de betrokken vakgebieden uit de medische wereld uitzoeken hoe ze beter kunnen omgaan met dit soort gevoelig materiaal.

In de brief die nu naar nabestaanden is gestuurd, schrijft Patricia Zorko van de Landelijke Politie dat zij de gang van zaken betreurt. Eerder noemde minister Van der Steur het optreden van Maat 'buitengewoon ongepast en onsmakelijk'.

Minister van der Steur van Veiligheid en Justitie heeft een brief aan de Kamer gestuurd over de kwestie. Kamerlid Pieter Omtizgt (CDA) is daar niet tevreden mee, "De reactie van minster Van der Steur is onvoldoende. Ik wacht op het volledige onderzoek. Ook zou er een overzicht verschijnen van alle presentaties die gegeven zijn. Op die manier kunnen we beter beoordelen wat er nou precies gebeurd is. Zeker omdat dit zware consequenties heeft gehad." 

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore