Dodelijke steekpartij Zwolle

Twee jaar cel voor moord op straatmuzikant

15 juni 2015 14:14 Aangepast: 15 juni 2015 14:48
Beeld © ANP

De 17-jarige jongen die in december in Zwolle een straatmuzikant doodstak, moet twee jaar de cel in. Ook krijgt hij jeugd-tbs.

Dat heeft de rechtbank Overijssel bepaald. De jongen wordt in een inrichting voor jeugdigen geplaatst (PIJ).

De rechter acht bewezen dat de jongen, die in een zorginstelling in Overijssel zat, de straatmuzikant vermoordde. De aanval op een omstander wordt aangemerkt als een poging tot moord.

ZIE OOK: 'Straatmuzikant Zwolle 25 keer in borst gestoken'

De 54-jarige straatmuzikant wilde begin december net naar huis gaan, toen de 17-jarige wild op hem begon in te steken. De omstander die tussenbeide sprong, werd ook geraakt. Hij kwam ervan af met verwondingen.

De Bulgaarse accordeonist bezweek later in het ziekenhuis. Enkele dagen later liepen honderden mensen mee in een stille tocht om de man te herdenken.

Sterk verminderd toerekeningsvatbaar 
De rechtbank Overijssel oordeelt dat de jongen sterk verminderd toerekeningsvatbaar is en behandeld moet worden. Ook moet er aan de nabestaanden en het slachtoffer schadevergoedingen betaald worden van in totaal ruim 14.000 euro. 

Er is volgens de rechtbank sprake van een 'ziekelijke stoornis van de geestvermogens'. "De jongen kampt met veel negatieve emoties, die hij niet weet te uiten. Hij is aan de ene kant een kwetsbare, beschadigde jongen, die eigenlijk ontremd gedrag zou moeten laten zien. Aan de andere kant is hij vanuit zijn omgeving zo erg gestructureerd, dat hij alles heeft opgekropt. Dit resulteert in een spreekwoordelijke snelkookpan, die de druk niet kan ontladen", zo staat in het vonnis. De 17-jarige toonde met zijn manier van handelen 'geen enkel respect voor het leven van het slachtoffer'. 

De celstraf is de maximale straf en gelijk aan de eis van het Openbaar Ministerie.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore