EditieNL

Baby geboren: eerst een naam, dan een oorbel

15 juni 2015 17:08 Aangepast: 15 juni 2015 20:45
Archieffoto Beeld © Thinkstock

Gaatjes prikken in de oortjes van je 6 maanden oude dochter of zoon. Kindermishandeling, vindt een grote groep Britten. En ook 60 procent van de bezoekers van de site van Editie NL vindt dat het verboden zou moeten worden. Waar ligt de grens?

Discussie alom op onze Facebookpagina:

Thumbnail

 

Nicole Klaver is een moeder die haar dochter al vroeg gaatjes heeft gegeven. Isabella was toen 3 maanden oud. "Ik vond dat wel heel leuk", zegt ze op de vraag waarom ze haar dochter al zo jong oorbelletjes gaf. "En ik dacht: ik kan het beter vroeg doen, want dan heeft ze er minder last van. Dan gaat ze er niet aan zitten. Ze zei niet au mama dat doet pijn." 

En Klaver is dus zeker niet de enige. Juwelier Christiaan Atres krijgt heel veel mensen met baby's in zijn zaak. "We deden het vroeger al vanaf de geboorte, maar daar zijn we van afgestapt." Nu kunnen ouders daar terecht als hun kroost 6 maanden oud is. In zijn zaak schieten ze de gaatjes met twee medewerkers tegelijk, zodat er maar één pijnmoment is. "Dan zijn ze er meteen vanaf."

Te kleine oorlelletjes
Niet alle juweliers of piercingshops mogen bij zulke jonge kinderen gaatjes prikken en ook Atres weigert soms kinderen, bijvoorbeeld omdat hun oorlelletjes te klein zijn en de kans op uitscheuren daardoor te groot. 

Waar ligt de grens? En waarom? Docent ethiek Femke Takes van de Radboud Universiteit zegt dat er geen vaste regels voor zijn. "Alleen dat je een kind niet mag schaden. Je mag bijvoorbeeld geen piercings zetten bij jonge kinderen en ook tatoeages moeten niet, omdat die onomkeerbaar zijn. Maar gaatjes prikken in oren van baby's, dat mag wel."

Dat je als ouder niet dat soort dingen mag beslissen voor je kind, vindt Takes te makkelijk. "Ouders bepalen nu eenmaal dingen voor hun kinderen. Ze besluiten bijvoorbeeld ook of je borstvoeding of flesvoeding krijgt, dat is ook voor altijd bepaald."

Opvoedingsvrijheid ook belangrijk
Of er iets mis is met je kind zo jong oorbelletjes geven, weet Takes niet. "Ik denk dat je daar met elkaar over in gesprek moet. Er zijn ouders die het prima vinden, er zijn ook ouders die het verschrikkelijk vinden. Je kunt zeggen dat het een cultureel gebruik is. Kinderen lijden er misschien niet onder. En er zijn ouders die dat heel mooi vinden. Je kiest ook welke kleertjes je baby draagt, en hoe de babykamer eruitziet. Een gaatje is geen belemmering in de ontwikkeling van het kind en opvoedingsvrijheid is ook belangrijk. De overheid moet zich daar niet te veel mee bemoeien."

Toch lijkt voor heel veel Nederlanders de grens wel bij oorbellen te liggen: andere piercings of tatoeages kun je een kind niet aandoen. Dat vindt ook Nicole Klaver: "Een piercing of tatoeage mag Isabella van mij best hebben, maar dan wel als ze ouder is", zegt Nicole Klaver. Als ze 13 of 14 is en ze een neuspiercing wil, dan zou ik dat niet erg vinden. Maar nu niet."

Wat zegt de Nederlandse wet over piercings en tatoeages?

  • Het is verboden een tatoeage of piercing aan te brengen bij kinderen onder de 12 jaar. Een piercing in de oorlel mag wel.
  • Jongeren van 12 tot 16 jaar mogen alleen een tatoeage met toestemming van de ouders (of voogd). De ouders moeten aanwezig zijn als de tatoeage of piercing wordt gezet.
  • Jongeren van 12 tot 16 jaar mogen geen tatoeage op het hoofd, de hals, de polsen of handen. Zij mogen ook geen genitale piercing. Bij meisjes is een tepelpiercing verboden.
  • Jongeren van 16 jaar en ouder mogen zelf bepalen of ze een tatoeage of piercing laten zetten.

bron: Rijksoverheid.nl

Editie NL

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore