Geheime informatie MH17 naar buiten

Maat: Ik zou lezing identificatie MH17 opnieuw doen

15 juni 2015 22:48 Aangepast: 15 juni 2015 23:13

Identificatie-expert George Maat heeft geen spijt van het zonder toestemming van nabestaanden tonen van foto's van slachtoffers van de vliegramp met de MH17. "Als dit soort lezingen niet wordt gehouden, is er over 20 jaar niemand meer die bij een ramp nog de identificaties kan oplossen."

Maat, die inmiddels van het identificatieonderzoek is afgehaald, zei dat bij Nieuwsuur.

Hij zei wel begrip te hebben voor de nabestaanden die boos waren geworden toen RTL Nieuws onthulde dat Maat foto's van slachtoffers liet zien tijdens lezingen aan studenten. "Maar voor de studenten is het een soort van onderwijs", legde Maat uit. "Dat kon niet met andere foto's, omdat er ook een heel groot technisch gedeelte bij de voordracht zit." Ook wilde Maat laten zien dat er vorderingen zijn in de manier waarop mensen kunnen worden geïdentificeerd.

ZIE OOK: 'Fouten bij leiding identificatieteam MH17 bij gebruik foto's slachtoffers'

Tijdens de lezing had hij het ook over de BUK-raket waarmee de Boeing 777 van Malaysia Airlines was neergehaald. Ook dat leidde tot felle kritiek op Maat. Hijzelf vond daar weinig mis mee. "Ik merkte aan de zaal dat mensen geen idee hebben wat zo'n ding eigenlijk doet. Het maakt voor het menselijk lichaam natuurlijk ontzettend veel uit of een raket als een kogel door vliegtuig geschoten wordt, of dat het iets is wat bij het vliegtuig ontploft. Dat is niet mijn speciale defensiekennis, maar dat staat gewoon in de media." 

Door de omstreden lezingen zijn de regels voor het gebruik van foto's aangescherpt door Landelijke Team Forensische Opsporing, waarvoor Maat werkte. Nu is er bijvoorbeeld toestemming nodig van nabestaanden.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore