Onderzoek MH17-vliegramp

Nieuw sporenonderzoek MH17 in Oekraïne

16 juni 2015 01:02 Aangepast: 16 juni 2015 01:08
Onderzoekers van het Joint Investigation Team in april op de rampplek in Oost-Oekraïne. Beeld © AFP

Het Openbaar Ministerie laat opnieuw zoeken naar bewijsmateriaal in Oost-Oekraïne voor het strafrechterlijk onderzoek naar de vliegramp met vlucht MH17.

Experts van politie en het leger zijn vandaag in Oost-Oekraïne aankomen om bewijs te zoeken waarmee verschillende scenario’s over de toedracht van de ramp kunnen worden gestaafd of juist worden verworpen. De missie zal maximaal twee weken duren en wordt uitgevoerd in opdracht van het internationale Joint Investigation Team. Dit internationale onderzoek staat onder leiding van het Nederlandse Openbaar Ministerie.

ZIE OOK: Maat: Ik zou lezing identificatie MH17 opnieuw doen

Het meest waarschijnlijke scenario voor het Openbaar Ministerie is dat het vliegtuig is neergeschoten met een van de grond afgeschoten raket. Het OM verspreidde in maart een oproep aan getuigen van het transport en het afvuren van een BUK-raketsysteem in de dagen rond de ramp. Ook gaf het OM door de Oekraïense inlichtingendiensten afgeluisterde gesprekken vrij van pro-Russische rebellen in Oost-Oekraïne, waarin over een BUK-systeem werd gesproken. 

Enkele weken geleden werd nog een missie in het gebied afgerond, waarna menselijke resten, persoonlijke bezittingen en wrakstukken van de Boeing 777 van Malaysia Airlines naar Nederland zijn overgebracht.

Het toestel crashte op 17 juli vorig jaar. Alle 298 inzittenden van rampvlucht MH17 kwamen om het leven, onder wie 196 Nederlanders. Het toestel vloog over oorlogsgebied.

 

RTL Nieuws/ANP

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore