Nederland

'Zorg te veel op man gericht, leidt tot verkeerde diagnoses'

16 juni 2015 06:30 Aangepast: 06 september 2015 17:08
Beeld © ANP

Er moet meer onderzoek komen naar de verschillen tussen man en vrouw in de gezondheidszorg. De zorg is nu vooral toegespitst op mannen en dat heeft forse consequenties, zegt de Alliantie Gender en Gezondheid.

Omdat er geen rekening wordt gehouden met de verschillen, worden er vaak verkeerde diagnoses gesteld en onjuiste behandelingen gegeven. En dat leidt weer tot hogere zorgkosten. De ziektekosten voor vrouwen zijn hoger dan voor mannen. Ook is de kans op bijwerkingen van medicijnen bij vrouwen veel groter dan bij mannen.

ZIE OOK: Chronische migraine: 'Als ik niets slik, is het echt onleefbaar'

Minister Edith Schippers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport moet daarom meer onderzoek laten doen, vindt de alliantie. De Alliantie Gender en Gezondheid is een initiatief van WOMEN Inc., waarin onder meer medisch specialisten, GGZ-deskundigen, kennisinstituten, de overheid, wetenschappers en andere zorgprofessionals vertegenwoordigd zijn.

Om het pleidooi bij minister Schippers meer kracht bij te zetten biedt de Alliantie ook een rapport aan. De belangrijkste conclusies, gebaseerd op meerdere wetenschappelijke onderzoeken, op een rij:

  • Jaarlijks sterven er meer vrouwen aan hart- en vaatziekten. Dat komt omdat 54 procent van de hartinfarcten bij vrouwen gemist wordt omdat de symptomen anders zijn dan bij mannen. 
  • Vrouwen gebruiken meer, langer en meer verschillende medicijnen dan mannen. Bij vrouwen is de kans op bijwerkingen groter dan bij mannen. Zo komt een van de gevaarlijkste bijwerkingen van medicijnen, een hartritmestoornis, veel vaker voor bij vrouwen dan bij mannen. 
  • Vrouwen sterven sneller na het krijgen van een beroerte. De kans dat een Nederlandse vrouw binnen een maand na haar eerste beroerte sterft is 13 procent groter dan bij een man.  
  • In 2011 waren de totale zorguitgaven voor vrouwen 9,2 miljard euro hoger dan voor mannen. 
  • Vrouwen worden vaker opgenomen in het ziekenhuis, zelfs als in de telling rekening wordt gehouden met zwangerschap, bevalling en het kraambed. 
  • Van alle mannen en vrouwen boven de twaalf is 13 procent van de vrouwen psychisch ongezond, van mannen is dat 9 procent. Vrouwen hebben vooral veel last van depressie en angststoornissen, mannen kampen met drugs- en alcoholmisbruik en hebben vaker gedragsstoornissen zoals ADHD.
  • Vrouwen zijn vaker ziek of arbeidsongeschikt dan mannen, waardoor ze minder kunnen meedoen in de maatschappij, bijvoorbeeld door te werken.
  • Migraine en andere ernstige hoofdpijn komen veel vaker voor bij mannen dan bij vrouwen, 18,4 procent tegenover 8,8 procent.

ZIE OOK: 'Slechte nachtrust net zo gevaarlijk als roken'

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore