Nederland

Systeem met persoonsgegevens alle Nederlanders is lek

19 juni 2015 21:55 Aangepast: 19 juni 2015 23:03

Het computersysteem waarmee ambtenaren de persoonsgegevens van alle Nederlanders kunnen inkijken, is lek. Mensen die officieel niet in het systeem mogen, hebben daar toch toegang toe.

Dat blijkt uit onderzoek van radioprogramma Argos, dat morgen aandacht besteedt aan het zogeheten Suwinet.

Alle persoonsgegevens
Anderhalf jaar geleden bleek het systeem ook al niet waterdicht. Verantwoordelijk staatssecretaris Jette Klijnsma heeft er nu echt genoeg van en wil dat gemeenten het lek dichten.

Met behulp van Suwinet kunnen ambtenaren in het hele land alle  persoonsgegevens inzien die bij overheidsinstanties zijn opgeslagen. Officieel dient het systeem om snel te kunnen vaststellen of iemand recht heeft op een uitkering. 

Mishandelde vrouwen
Maar het systeem blijkt te worden gebruikt door mensen die verblijfsgegevens hebben opgezocht van vrouwen die in een blijf-van-mijn-lijfhuis wonen.

Staatssecretaris Klijnsma is geschrokken en vindt dat de privacy van burgers moet worden gegarandeerd. "En zeker als je vrouw bent en naar de vrouwenopvang gaat, en juist incognito ergens wilt zitten, dan kan het natuurlijk niet zo zijn dat jouw vriend of echtgenoot jou kan volgen. Want dat is echt afschuwelijk", zegt ze tegen Argos.

Ook blijkt het systeem te worden gebruikt door commerciële incassobureaus.

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`