Nederland

'Huizenkopers misleid met lange vaste hypotheekrente'

25 april 2017 09:18 Aangepast: 25 april 2017 11:41
Beeld © ANP

Huizenkopers die een hypotheek met 20 of 30 jaar vaste rente afsluiten, kunnen bedrogen uitkomen als ze gaan verhuizen. Daarvoor waarschuwt de Vereniging Eigen Huis (VEH).

Dat geldt vooral voor kopers die een hypotheek afsluiten met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) en een rentevaste periode van 20 of 30 jaar. Als zij na een aantal jaar verhuizen naar een duurder huis dat niet in aanmerking komt voor NHG, kunnen ze de hypotheek met lage rente niet meeverhuizen en moeten ze een nieuwe afsluiten. In dat geval hadden ze dus beter een kortere rentevaste periode kunnen hebben, want daarvan is de rente nog lager. 

Helft kiest voor lange rentevaste periode

Door de stijgende huizenprijzen en de gedaalde maximumgrens van de NHG zouden vooral steeds meer starters in deze situatie terecht komen, volgens de VEH. Door de lage hypotheekrente kiezen steeds meer mensen voor een rentevaste periode van 20 of 30 jaar. Volgens de VEH gaat om bijna 50 procent van alle hypotheken die sinds 2015 zijn afgesloten. 

Volgens de VEH kunnen hypotheekklanten van ING, Allianz, bijBouwe en Hypotrust Goede Start gedupeerd worden. De vereniging onderzocht de verhuisvoorwaarden van 35 geldverstrekkers. 

'Uitleg onduidelijk'

Verhuisregelingen zijn vaak onduidelijk, vindt de VEH. "De uitleg van verhuisregelingen is vaak onvindbaar in de voorwaarden, in brochures, op de website van geldverstrekkers en zelfs in de adviessoftware die hypotheekadviseurs gebruiken."

De vereniging eist dan ook dat geldverstrekkers de NHG-beperking voor alle klanten schrappen en wil dat de voorlichting over de verhuisregeling duidelijker wordt. Eerder waarschuwde ook De Hypotheker al voor het lang vastzetten van de hypotheekrente. 

Waarom een huis kopen voor starters lastig is:

 

Meer op rtlnieuws.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore