EditieNL

Misdaad in de zomer: 'Een inbreker wil ook vakantiegeld'

25 juni 2015 14:44 Aangepast: 25 juni 2015 19:16

De zon schijnt, het is lekker warm, we gaan zomers gekleed op het terras zitten, drinken wat, lachen wat, flirten wat, en slaan elkaar vervolgens de hersens in. Worden we crimineler met zomerweer?

Uit onderzoek blijkt dat er met warmer weer meer aangifte wordt gedaan van mishandeling, bedreiging en doodslag. Dat komt doordat we met mooi weer vaker naar buiten gaan, zegt Wouter Steenbeek, onderzoeker Nederlands Studiecentrum Criminaliteit en Rechtshandhaving (NSCR).

ZIE OOK: Als het kwik stijgt, neemt het geweld toe

"De aanleiding om geweld te plegen, doet zich veel vaker voor", zegt Steenbeek. "Ook doe je andere dingen als het warmer is."

Overigens gelooft hij niet dat de hitte ons ook meteen heethoofdig en dus agressiever maakt. "Er zijn natuurlijk meer ogen om dingen waar te nemen. Er wordt meer gezien en dus ook meer gerapporteerd."

Lekker jatten in het zonnetje
Sterker nog: "In landen waar het heel warm is, houden mensen zich over het algemeen juist behoorlijk gedeisd. Misschien is er wel een ideale temperatuur voor criminaliteit: niet te warm, maar ook niet te koud."

En hoe zit dat met andere misdaden als woninginbraken? De zomer is zeker niet het hoogseizoen, maar het mooie weer doet een dief wel deugd, vertelt oud-inbreker Evert Jansen. Hij werkt nu voor Stichting Veiligheid en Preventie.

ZIE OOK: Vakantie-apps populair, dit zijn de beste

"Iedereen doet deuren en ramen open, dan is het voor een inbreker makkelijk om binnen te komen", zegt Jansen. En dat heerlijke zonnetje hè: "Het is droog. Als je spullen moet sjouwen in de regen, dat is niet te doen. Met dit weer kun je lekker genieten en lekker spullen naar buiten tillen."

Bovendien wil een inbreker ook met vakantie, zegt Jansen. "Iedereen krijgt z’n vakantiegeld. Een inbreker wil ook vakantiegeld." En dat doet hij door huizen leeg te halen van mensen die zelf ondertussen zorgeloos in het zonnetje zitten.

Overigens hoef je niet bang te zijn dat Jansen zelf je flatscreen komt weghalen. Hij is echt gestopt, verzekert hij. En je kunt bij hem terecht voor advies hoe je voorkomt dat zijn oud-collega’s je bestelen.

 

Editie NL
`