Nederland

Vader wil chemotherapie voor zoon (12) afdwingen bij rechter

25 april 2017 17:41 Aangepast: 25 april 2017 20:58
Een verpleegster bereidt een chemokuur voor. Beeld © Getty

Een vader van een 12-jarige kankerpatiënt heeft een rechtszaak aangespannen om zijn kind te dwingen tot chemotherapie. De jongen wil niet verder behandeld worden voor zijn ziekte. Hij wordt gesteund door de stichting De Jeugd- & Gezinsbeschermers, dat toezicht heeft op het kind.

Het jongetje uit Noord-Holland werd eind vorig jaar zes weken lang dagelijks bestraald vanwege een hersentumor en had in maart met een vervolgbehandeling in de vorm van een chemokuur moeten starten. Dat wil het jongetje echter niet, zo heeft hij zelf aangegeven en dat is ook de overtuiging van een psychiater. Die heeft het jonge patiëntje na onderzoek wilsbekwaam verklaard.

Ernstige twijfels

De vader heeft ernstige twijfels bij die conclusie, zo valt op te maken uit de dagvaarding die in de zaak is uitgebracht. Hij is er helemaal niet zeker van dat zijn kind niet verder wil leven. Hij heeft geprobeerd via de gezinsvoogd de zaak aan de rechter voor te laten leggen. Toen de gezinsvoogd bleef weigeren, spande hij zelf een zaak aan. Die werd vandaag achter gesloten deuren behandeld.

Voorkeur voor alternatieve behandeling

De vader is gescheiden van de moeder, die van meet af aan weinig heil zag in een medisch traject van bestralingen en chemokuren en een voorkeur had voor alternatieve behandeling. De jongen werd mede om die reden onder toezicht geplaatst.

Volgens de dagvaarding hebben medici verklaard dat zijn kansen op genezing zonder verdere behandeling fiftyfifty zijn. Bij een vervolgbehandeling bedraagt zijn overlevingskans 75 tot 80 procent.

De kortgedingrechter in Alkmaar doet op 12 mei uitspraak.

`