EditieNL

Scholen: schoenen met wieltjes zijn gevaarlijk

26 juni 2015 14:55 Aangepast: 29 juni 2015 16:20
Beeld © YouTube

Heelys heten ze. Schoenen met wieltjes in de hak, waarop kinderen kunnen rollen. Basisscholen verafschuwen ze omdat ze onveilig zouden zijn.

De hype kwam dit voorjaar over uit de VS waar de schoenen met wieltjes jaren geleden al populair waren. Zo’n 30.000 Nederlandse kinderen hebben de sneakers met wieltjes, waarop je kunt lopen maar ook kunt rollen. De verwachting van verkopers en importeurs is dat de verkoop in ons land explosief gaat stijgen de komende tijd.

"Heelys zijn enorm populair, we merken een enorme stijging in de verkoop sinds dit voorjaar. Vorig jaar verkochten we een paar per dag, nu zo'n 30 paar per dag", zegt SkatePro, een Deense website die veel van deze schoenen verkoopt in Nederland.

Hoe werken de heelys? Nou zo (de bloopers staan onderaan dit artikel):

De kinderen vinden ze geweldig, maar scholen staan minder hard te juichen bij deze rage. Er zijn veel scholen die ouders waarschuwen, zoals de Prins Floris Basisschool in Papendrecht die er aandacht aan besteedde in de nieuwsbrief. 'Het zijn heel leuke schoenen met een wieltje in de hak. Toch hebben we liever dat kinderen hier niet mee naar school gaan.'

Een incident op een trap leidde tot de waarschuwing. "Het kan gevaarlijke situaties opleveren", zegt een leraar van de school. "Dat hebben we al een aantal keer meegemaakt."  

De directeur van basisschool Twiske in Amsterdam bevestigt de zorgen: "Onze school heeft trappen. Naar boven is nog niet zo'n probleem, maar naar beneden hebben kinderen met die wieltjes minder grip. Als kinderen ze aan hebben, hoeven ze niet uit, maar we verzoeken ouders wel dringend andere schoenen aan te doen."

Dat het inderdaad goed mis kan gaan, bewijzen deze filmpjes:

 

Editie NL

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`