EditieNL

Grieken bang en boos: 'Dit is geen Europa meer'

29 juni 2015 15:36 Aangepast: 06 september 2015 17:09
Mirjam Hol: 'Bijzonder om te zien hoe de Grieken voor elkaar zorgen.'

Mirjam Hol woont al jaren in Athene. Van het land waar de Nederlandse ooit bewust voor koos, is nog maar weinig over. "Als ik hoor hoe in Nederland wordt gedaan alsof Grieken niet willen werken, word ik kwaad. Dat raakt me echt."

"Er heerst een grimmige sfeer op straat", zegt Mirjam Hol, die 35 jaar geleden vanuit Limburg naar Athene verhuisde. "De mensen zijn ongerust, bang, teleurgesteld en heel, heel boos. Het is onheilspellend. Niemand weet wat er gaat gebeuren."

Banken zijn gesloten, benzine is niet te krijgen en de politie staat paraat om rellen de kop in te drukken. Er is weinig over van het Griekenland waar Hol ooit bewust voor koos. "Dit is geen Europa meer, dit is Afrika."

Veel tijd om daarbij stil te staan, is er niet. Hol heeft vier banen, in een poging om het hoofd boven water te houden. Het helpt nauwelijks. "Er zijn momenten waarop ik met anderhalve euro in de supermarkt sta om eten voor het hele gezin te kopen. De elektriciteit is al twee keer afgesloten geweest, omdat ik de rekening niet kon betalen."

ZIE OOK: Grieken kunnen nog maar 60 euro per dag pinnen

Ook het betalen van de huur zorgt voor problemen. De familie Hol zag zich gedwongen om het huis waarin hun twee dochters opgroeiden, met pijn in het hart te verlaten. Een zorgverzekering hebben ze niet, die is onbetaalbaar. "Ik heb al acht jaar geen arts gezien. Als ik ziek word, kan ik niets. Het is niet te geloven dat dit in Europa bestaat", zegt Hol.

Toch klaagt ze niet. Haar oudste dochter werkt in een praktijk voor fysiotherapie, waar dagen van negen uur 's ochtends tot elf uur 's avonds eerder regel dan uitzondering zijn. Maar klachten over lange werkdagen zijn geen optie in een land waar één op de vier mensen werkloos is. "Als ik hoor hoe in Nederland wordt gedaan alsof Grieken niet willen werken, word ik kwaad. Dat raakt me echt", zegt Hol. "De mensen werken keihard en klagen zó weinig. Het enige wat we willen, is dat we onze rekeningen kunnen betalen en een maaltijd op tafel kunnen zetten."

ZIE OOK: Kan het nog goed aflopen voor de Grieken?

Zondag houdt Griekenland een referendum waarin het volk stemt over het reddingsplan van de EU. Hoe dat ook afloopt, voor Hol is de euro sowieso een mislukking. "We zouden een eenheid worden, maar de Europese eenheid is ver te zoeken."

In Griekenland is wel degelijk saamhorigheid, zegt Hol. "Het is bijzonder om te zien hoe Grieken voor elkaar zorgen. Dokters werken onbetaald en mensen geven hun metrokaartjes aan elkaar door, zodat een kaartje dat een uur geldig is, ook echt 60 minuten gebruikt wordt. Zo draagt iedereen zijn steentje bij. Dat is waarom ik me hier thuisvoel." Grexit of niet, er is geen haar op haar hoofd die eraan denkt om Griekenland te verlaten.

 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore