Economie

Nederlandse Aviationglass maakt extra dun glas voor luchtvaart

30 juni 2015 17:50 Aangepast: 06 september 2015 17:09
Aviationglass maakt speciaal dun glas voor vliegtuigen Beeld © Screenshot RTL Nieuws

Glas in vliegtuigen was jarenlang een no go. Het breekt namelijk en als je het onbreekbaar maakt, blijkt het juist brandgevaarlijk. Als enige bedrijf ter wereld is het het Nederlandse Aviationglass nu toch gelukt om glas voor in de luchtvaart te gebruiken.

Kraakhelder, dat is het beeld straks. Nu kijken we in de vliegtuigtoiletten naar een soort lachspiegel en door troebele raampjes.  Straks is dat wellicht verleden tijd. Voorlopig zullen waarschijnlijk alleen first en business class en privévliegtuigen het glas gaan gebruiken. 

ZIE OOK: Grieks succes in Nederland: zonneglas voor broeikas

In Voorthuizen, waar de fabriek staat, vertelt John Rietveldt, directeur van Aviatonglass: "Niemand slaagde erin dun glas te maken dat voldeed aan alle veiligheidseisen van onder meer de Europese luchtvaartindustrie. Ons is dat wel gelukt."

Gekke wensen
Ze maken veel spiegels voor in cabines, in alle soorten en maten. Naast spiegels worden ook ramen gemaakt. Die worden uitgebreid getest: hoe snel breekt het, is het vlamdovend? Daarna is het product klaar voor gebruik. Mensen hebben de gekste wensen, zegt Rietveldt. "Ze willen glazen dansvloeren in hun vliegtuig, of deurtjes in een keuken, tafelbladen in een business jet. Heel diverse verzoeken. De markt ligt open voor ons: het product is makkelijk te verwerken in andere toepassingen, omdat het zo dun is."

 

 

RTL Z Toekomstmakers

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore