Nederland

Zwangere Angela rookte door: 'Ik zou het zo weer doen'

01 juli 2015 14:40 Aangepast: 01 juli 2015 21:50
Beeld © Getty Images

Angela (31) rookte tijdens haar zwangerschap flink. Stoppen lukte niet, en de huisarts raadde dat uiteindelijk ook af: het leverde te veel stress op.

De Raad voor de Strafrechtstoepassing en Jeugdbescherming wil dat er een wet komt waardoor zwangere vrouwen vanaf de bevruchting gedwongen worden te stoppen met roken, drinken of drugsgebruik. "Dat gaat niet werken", zegt Angela. "We weten allemaal dat het ongezond is, maar iemand dwingen is nooit de oplossing."

ZIE OOK: 'Dwing zwangere vrouw te stoppen met roken en drinken'

"Ik heb natuurlijk wel geprobeerd om te stoppen. Ook al ver voordat ik zwanger was, deed ik stoppogingen, maar het lukte steeds niet." Angela werd zwanger via een IVF-behandeling. "In het ziekenhuis wisten ze dat ik rookte. Ze vroegen ernaar en vertelden me daarna dat het beter was om te stoppen, ook omdat de behandeling dan sneller zou aanslaan. Maar toen er werd ingespoten, was het gelijk raak."

Tijdens de zwangerschap legde Angela zich erbij neer dat ze niet kon stoppen. "Ik had genoeg pogingen gewaagd: het lukte niet. De dokter en de gynaecoloog raadden mij uiteindelijk ook af om te proberen te stoppen, in verband met stressvorming. Dat is ook niet goed voor de kleine."

"Er is altijd een risico dat er iets misgaat, of je nou rookt of niet."

"Mijn moeder heeft ook doorgerookt toen ze zwanger was van mij en daar heb ik niets aan overgehouden, dus ik zag ook geen gevaren", zegt Angela. "En als een klein wijntje af en toe kan, waarom een sigaretje dan niet? Dat is toch eigenlijk hetzelfde." Bang dat er iets met haar ongeboren kindje zou gebeuren, was ze niet. "Er is altijd een risico dat er iets misgaat, of je nou rookt of niet."

Als ze een sigaret opstak, kreeg Angela gemengde reacties van mensen in haar omgeving. "De ene zei gelijk dat het beter voor mijn kindje was als ik stopte. De ander zei juist dat ik het best netjes deed met mijn 10 sigaretjes per dag, omdat ik voor de zwangerschap nog veel meer rookte."

"Straks gaat de regering ook nog bepalen wanneer ik wel of niet zwanger mag worden"

Een wet om zwangere vrouwen te dwingen tot stoppen met roken, vindt Angela veel te ver gaan. "Straks gaat de regering ook nog bepalen wanneer ik wel of niet zwanger mag worden." Drugsgebruik tijdens de zwangerschap vindt ze een ander verhaal. "Drugs heeft ook in een normale situatie al flinke gevolgen voor je, lichamelijk en psychisch. Laat staan wat dat voor je kindje dan voor gevolgen heeft."

Haar eigen zoontje heeft er in elk geval niets aan haar rookgedrag over gehouden. "Djayden is nu één jaar oud, een vrolijk ventje. Hij is iets lichter dan gemiddeld, maar volgens het consultatiebureau hoef ik me nergens zorgen over te maken." Spijt dat ze heeft doorgerookt, heeft ze niet. "Ik zou het zo weer over doen."

RTL Nieuws / Linda Almekinders

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`