Koningsdag

Koning over zijn dochters: 'Ik hoop dat ze een beetje harder zullen vechten'

26 april 2017 21:32 Aangepast: 28 april 2017 10:34
Koning Willem-Alexander en zijn gezin op het strand. Beeld © ANP

"Als je jezelf niet kent, kun je nooit een publiek ambt goed vervullen. Dus je moet eerst jezelf door en door leren kennen. Dat is wat ik bij Amalia ook steeds benadruk." Dat zei Koning Willem-Alexander in een interview met Wilfried de Jong over de manier waarop hij zijn dochter voorbereidt op de troonopvolging.

En daar horen fouten bij, zegt de koning. "Leer jezelf kennen, ken je eigen grenzen, ga erover heen, maak fouten en doe dat liefst zo veel mogelijk buiten het oog van het publiek."

Koning maakte zelf veel fouten

Willem-Alexander maakte ook fouten, zegt hij zelf. "Veel. Waardoor je jezelf dus leert kennen en later die fout ook niet hoeft te maken." Welke fouten hij dan maakte? "Ik heb een wildebrassig leven geleid. Feesten, partijen, van alles en nog wat. Het is heel goed om je grenzen op te zoeken en er soms overheen te gaan."

Willem-Alexander beschrijft zichzelf als een 'hele gemiddelde puber, dus goed vervelend'. "Ik was zeker brutaal", vertelt de koning over de middelbare school-tijd. "Tegen alles en iedereen was ik behoorlijk brutaal en ik was redelijk snel in antwoorden geven." 

Hakken of gehakt worden

Volgens de koning heeft dat te maken met zijn twee broers.  "We waren met drie jongens. Het verschil tussen mij en mijn jongste broertje is minder dan 2,5 jaar. Dus binnen 2,5 jaar drie jongens. Als je dan niet heel snel in je antwoorden bent, dan ben je soms te laat. Bij ons thuis was het echt gewoon hakken of gehakt worden." 

Die strijd met zijn broers was leerzaam voor de koning. "Het was ook wel een hele goede school om voor jezelf op te komen."

Volgens koningshuis-verslaggever Sander Paulus hoopt Willem-Alexander dat zijn dochters 'dezelfde kansen krijgen om het leven, of misschien wel het échte leven, te ontdekken'.

"Niemand begrijpt beter dan hij dat Amalia als ze koningin is zich nog maar weinig gekkigheid kan veroorloven. En hij ziet het als een cruciaal onderdeel van het opgroeien. Net zoals het afzetten tegen je ouders. Hij had dat blijkbaar nodig om zich te ontwikkelen. En de koning wil die ontwikkeling ook in zijn dochters zien, als het even kan." 

Thumbnail

Amalia ging ongeveer anderhalf jaar geleden naar de middelbare school (Foto: ANP/Z.M de Koning)

De koning krijgt straks ook te maken met kinderen in de puberteit. Maar zo ver is het nog niet helemaal. "Ze zijn aan het aftasten", zegt de koning. "Af en toe hoop ik dat ze een beetje harder zullen vechten, want dat is uiteindelijk voor de relatie na de puberteit alleen maar beter. Maar dat zal wel komen denk ik. Ze zitten echt nog aan het begin."

Máxima betekent alles

Willem-Alexander wil zijn oudste dochter Amalia 'zo veel mogelijk aan bagage' meegeven voordat ze ooit koningin wordt. Maar dat doet hij natuurlijk niet alleen. Zijn vrouw Máxima speelt een meer dan belangrijke rol. "Ze betekent alles voor mij", zegt hij.

En niet alleen op persoonlijk vlak. "Ze is een sparringspartner, ze is kritisch, maar ze is ook heel erg zorgzaam en vergevingsgezind als ik af en toe nukkig ben. Het is een heel erg bijzondere vrouw. Het is een groot geluk dat zij haar leven met mij wil delen."

Thumbnail

Koninklijk Huis-verslaggever Sander Paulus: "Zodra het over Máxima gaat klaart alles op! Hij is sinds zijn inhuldiging echt het staatshoofd en Máxima gunt hem die ruimte. En zij heeft echt een eigen agenda met interessant werk. Ze gunnen elkaar veel en praten vol liefde over elkaar." 

Meer op rtlnieuws.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`