Nederland

Harlingen kleinste coffeeshopgemeente in Nederland

01 juli 2015 19:15
Beeld © ANP

Het Friese plaatsje Harlingen is de kleinste gemeente in Nederland met een coffeeshop, blijkt uit berekeningen door RTL Nieuws. Minster Van der Steur van Veiligheid en Justitie heeft vandaag een brief aan de Kamer heeft gestuurd, waaruit blijkt dat het aantal coffeeshops blijft dalen.

Volgens het onderzoek dat Van der Steur heeft laten doen waren er eind vorig jaar nog 591 coffeeshops in Nederland. In 1999 waren dat er nog 844, een daling van 30 procent. In de eerste drie maanden van dit jaar verdwenen er volgens de minister nog eens negen.

ZIE OOK: Zo veel coffeeshops staan er in jouw gemeente

Met maar liefst twee coffeeshops is Harlingen niet alleen de kleinste coffeeshopgemeente, maar het is op Amsterdam na ook nog eens de gemeente met de meeste coffeeshops per inwoner. In Amsterdam zijn 187 coffeeshops, 23 per 100.000 inwoners. Teruggerekend zijn dat er in Harlingen 13 per 100.000 inwoners.

Door het hoge aantal in Amsterdam is Noord-Holland ook de provincie met de meeste coffeeshops (8,7 per 100.000 inwoners). De noordelijke provincies Groningen (3,6) en Friesland (3,4) hebben daarna de meeste coffeeshops binnen hun grenzen. Flevoland (1,0), Zeeland (1,3) en Drenthe (1,4) zitten juist flink onder het gemiddelde.

Geen coffeeshop in Westland
Volgens de cijfers van Van der Steur is de grootste gemeente zonder coffeeshops Westland. Ook wietliefhebbers uit Amstelveen, Nissewaard en Roosendaal moeten het zonder coffeeshop in de eigen gemeente doen.

Volgens Van der Steur hebben inmiddels bijna alle gemeenten het zogenoemde 'ingezetencriterium' ingevoerd. Dat betekent dat alleen mensen die in Nederland er drugs mogen kopen. Zo'n twintig gemeenten staan op het punt dat te doen, en drie gemeenten is Van der Steur nog in gesprek, omdat zij deze regel nog niet willen toepassen. De andere 80 gemeenten hebben dat inmiddels wel gedaan.

 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`