Tourstart in Utrecht

Utrecht maakt zich op voor tweede Tourdag

05 juli 2015 11:00 Aangepast: 05 juli 2015 12:44
Toeschouwers verzamelen zich bij de Domtoren. Beeld © ANP

Utrecht maakt zich op voor de tweede dag van de Tour de France. De Domstad verwacht opnieuw veel publiek voor de start van de tweede etappe naar Zeeland.

De avond na de eerste etappe is zonder incidenten verlopen. Op de 'Grand Départ' waren 350.000 mensen afgekomen, en van hen waren 's avonds nog zo’n 75.000 blijven hangen. 'Fijn publiek', zegt een woordvoerder van de gemeente. Alles verloopt zoals gehoopt en voorspoedig.

ZIE OOK: Komen er waaiers? Peloton naar Zeeuwse kust

De bezoekers lieten wel bakken met afval achter, de hoeveelheid was vergelijkbaar met een Koningsdag, maar dat is inmiddels alweer opgeruimd.

Het peloton fietst vanmiddag onder meer onder de Domtoren door. Daar, en in de rest van de stad, zijn mensen alweer vroeg begonnen met het opbouwen van het parcours. Ook het Rode Kruis is paraat met veertig EHBO'ers, verdeeld over acht hulpposten. Gisteren werden 215 mensen geholpen, die voornamelijk last hadden van de hitte.

Vanmiddag is het naar verwachting veel koeler, met mogelijk onweer, regen en zelfs hagel.  

ZIE OOK: Volg de tweede etappe van de Tour live via onze Tourtool

De stad is per auto lastig bereikbaar. Een groot deel van de wegen is sinds vrijdagavond al afgesloten. De NS laat weer extra treinen rijden.

Reclamekaravaan
De reclamekaravaan vertrekt om 11.10 uur vanuit de Domstad. Rond 13.45 uur gaan de 198 deelnemers aan de Tour los. Het peloton fietst vanuit Utrecht over 166 kilometer via onder meer Oudewater, Gouda en Rotterdam naar de finish op Neeltje Jans in Zeeland.

Rijkswaterstaat verwacht dat het ook op de weg druk wordt vandaag. De route van de etappe, waaronder een deel van de N57 in Zuid-Holland en Zeeland, is tijdelijk dicht. Ook zijn de op- en afritten van snelwegen die het parcours kruisen enkele uren dicht. 

RTL Nieuws / ANP

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore