Economie

Hacken aan boord van de trein naar Berlijn

08 juli 2015 12:17 Aangepast: 06 september 2015 17:10

Nog een weekje wachten en dan vertrekken 45 jonge tech-talenten per trein richting Berlijn. Amal Whyte organiseert in samenwerking met onder meer NS en Ordina de eerste 'hackatrain'. Doel: ontwikkel een toepassing voor de reiziger. Manish Kakkar is één van de deelnemers.

Manish studeert Technische Informatica aan de Hogeschool van Amsterdam. Hij is 19 en dit wordt zijn vierde hackathon. Voor wie het concept nog niet kent: bij een hackathon werken teams in een korte tijd aan een app of website, vaak binnen een specifieke vraag. Van tevoren staat nog niet vast wat de teams gaan verzinnen en maken. 

Alle data te gebruiken
NS vraagt de deelnemers om een toepassing te ontwikkelen voor reizigers, die het reizen per trein aantrekkelijker maakt. De deelnemers hebben 6,5 uur (de treinreis naar Berlijn) om met een oplossing te komen. Darabij mogen ze gebruik maken van allerlei data van NS, zoals actuele info over de trein zelf, informatie over drukte, reisinformatie enzovoort. 

Manish: "Het leuke van een hackathon is dat het alle kanten op kan gaan. Eerder deed ik al mee aan zulke evenementen voor ING en Greenpeace. Je werkt heel intensief samen met je team en leert daarbij ook veel van elkaar. Omdat je maar beperkt de tijd hebt om dingen op te gaan zoeken, help je elkaar meer. "

ZIE OOK: Trein rijdt met dichtgemetselde deur door Hamburg

"Ik ben bezig met allerlei projecten. Op dit moment ben ik bezig met een project dat het onderwijs op zijn kop moet gaan zetten. We willen een systeem ontwikkelen dat op basis van je eigen biologische klok schoolroosters maakt. Zo kun je studeren op het meest optimale moment van de dag."

De winnaar van de hackatrain wint een treinkaart voor heel Europa. Maar daar gaat het Manish niet om. "Het gaat vooral om het ontmoeten van anderen en leren van elkaar. Het leuke dit keer is dat de trein bovendien richting Tech Open Air gaat, dat is een belangrijke plek om mensen te zien en te leren kennen."

Volgende week lees je hier hoe het Manish verging op de hackatrain.

RTL Z Toekomstmakers
`