Explosie bij Shell Moerdijk

Onderzoeksraad tikt Shell Moerdijk op de vingers

09 juli 2015 10:02 Aangepast: 06 september 2015 17:10

Shell Moerdijk is niet kritisch genoeg op de veiligheidsrisico’s bij het bedrijf. Dat oordeelt de Onderzoeksraad voor de Veiligheid in een rapport over de explosie bij het bedrijf in juni vorig jaar. Daarbij vielen twee gewonden.

Op 3 juni 2014 explodeerde een installatie van Shell in Moerdijk. Daarbij raakten twee mensen gewond. Na de explosie brak brand uit. Oorzaak blijkt een chemische reactie waardoor de druk in de installatie snel opliep en onbeheersbaar werd.

Verbazing
De Onderzoeksraad schrijft 'verbaasd' te zijn dat bij Shell Moerdijk de interne procedures niet goed zijn opgevolgd, er onvoldoende lessen zijn getrokken uit eerdere incidenten en signalen binnen de eigen organisatie en dat er onjuiste aannames zijn gemaakt over basale chemische reacties.

ZIE OOK: Grote explosie bij Shell Moerdijk

De Onderzoeksraad concludeert dat Shell kritischer moet zijn op de veiligheidsrisico’s bij het doorvoeren van wijzigingen in productieprocessen, installaties en van grondstoffen.

Alarmeringssysteem
De raad is tevreden over de samenwerking tussen de bedrijfsbrandweer en de regionale brandweerkorpsen. Dat 'verliep doeltreffend'.

De inzet van het alarmeringssysteem NL-alert voor omwonenden heeft niet aan de verwachtingen voldaan. Het blijkt niet geschikt om alle betrokkenen in het gebied te alarmeren.

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore