Nederland

Jacqueline: 'Ik werd ontslagen omdat ik kanker had'

10 juli 2015 19:16 Aangepast: 10 juli 2015 20:33

Ex-kankerpatiënten moeten makkelijker aan werk komen, wil de overheid. Jacqueline ten Brink kreeg ruim twee jaar geleden borstkanker. Ze overwon haar ziekte, maar verloor haar baan. "Nu kost ik de samenleving alleen maar geld. En ik wil zo graag werken."

In februari 2013 kreeg Jacqueline ten Brink de keiharde diagnose: borstkanker. Haar tot dan toe vrij onbezorgde leven veranderde in een ware hel. Ze kreeg zes van de zwaarste chemotherapieën. "Het behandeltraject duurde een jaar", vertelt Jacqueline.

"De chemo was zwaar, heel zwaar. Daarna ben ik nog bestraald en heb ik zeven jaar hormoontherapie gekregen."

"Mijn baas was bang dat ik het bedrijf heel veel geld zou gaan kosten omdat ik een ernstige ziekte had gehad"

Jacqueline had een jaarcontract toen ze ziek werd. In januari van dat jaar was ze begonnen met werken bij haar nieuwe baas. Ze wil de naam van het bedrijf niet noemen, maar ze werkte als management-assistente. Na drie chemotherapieën kon ze niet meer. "Ik was zo moe. Werken lukte echt niet meer."

In het begin was haar baas begripvol. "Ze waren tevreden met het werk dat ik deed en mijn baas wilde me graag houden." Toch ging het mis. Het contract van Jacqueline werd niet verlengd toen ze weer terug wilde komen omdat ze zich weer beter voelde.

Reden? "Ze durfden het uiteindelijk niet aan om mij te houden. Als ze mij in dienst zouden nemen, dan zouden ze voorgoed aan mij vast zitten. Mijn baas was bang dat ik het bedrijf heel veel geld zou gaan kosten omdat ik een ernstige ziekte had gehad. Zo eerlijk en hard is het tegen mij gezegd."

ZIE OOK: Overheid maakt vinden van baan ex-patiënten makkelijker

Jacqueline is geen uitzondering. Een kwart van de mensen die aan kanker lijden of de ziekte hebben gehad, verliest binnen twee jaar zijn of haar baan. Dat de overheid nu met een no-riskpolis komt en de ziektekosten betaalt als werknemers weer ziek worden, vindt Jacqueline geweldig nieuws.

Maar voor haar komt de maatregel te laat. "Dit had mijn werkgever ook over de streep kunnen trekken. Misschien had ik dan nog wel een baan gehad."

"Ik voelde me aan de kant gezet. Ik wilde zo graag weer meedraaien in de maatschappij. De kanker opzijzetten"

Aan de ene kant snapt Jacqueline wel dat haar ex-baas het destijds niet aandurfde om haar contract te verlengen. Maar ze is ook boos. "Teleurgesteld ook. Ik deed mijn werk toch goed? Ik voelde me aan de kant gezet. Ik wilde zo graag weer meedraaien in de maatschappij. De kanker opzijzetten. Niet meer de patiënt zijn, maar meedraaien en afstand doen van de ziekte. Maar dat kon niet."

Nog altijd heeft Jacqueline geen baan. Ze is is al twee jaar genezen, maar voelt zich nog altijd patiënt. "De gesprekken die ik voer, gaan vaak nog over mijn ziekte. En ik wil juist weer leven."

Nu leeft Jacqueline van een uitkering. "Ik heb nog altijd geen baan en kost de samenleving alleen maar geld. Ik zou zo graag weer willen werken en weer Jacqueline willen zijn. Die leuke vrouw mét een leuke baan."

RTL Nieuws / Agnes de Goede

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore