Bewijs voor raketaanval MH17

CNN: conceptrapport MH17: pro-Russische rebellen schoten toestel neer

15 juli 2015 14:35 Aangepast: 15 juli 2015 18:16

Vlucht MH17 werd op 17 juli 2014 uit de lucht geschoten door pro-Russische rebellen in Oost-Oekraïne. Dat zou blijken uit een voorlopig rapport van de Onderzoeksraad voor de Veiligheid, dat is ingezien door bronnen van CNN.

De bronnen zeggen dat in het rapport precies staat met welk soort raket het toestel van Malaysia Airlines werd neergeschoten, en de precieze baan van het projectiel.

ZIE OOK: Inlichtingendiensten kenden gevaar vliegen boven Oekraïne

Ook zou er in het rapport kritiek worden geuit op Malaysian Airlines, dat geen goed beeld had van de vliegroutes in de buurt van het conflictgebied in Oost-Oekraïne. Een aantal vliegtuigmaatschappijen vermeed vliegroutes in het conflictgebied.

Instructies piloten
Volgens het rapport las Malaysian Airlines de zogenoemde Notams ('Notice to airmen') van andere maatschappijen niet. Notams zijn geschreven instructies die piloten voor hun vlucht krijgen. Daarin staan adviezen voor hun komende vlucht, waarin ook waarschuwingen voor potentieel gevaar zoals conflictzones kunnen staan.

Een woordvoerder van de Onderzoeksraad voor Veiligheid zegt tegen RTL Nieuws over het CNN-artikel: "Het gaat om een vertrouwelijk conceptrapport. Tot publicatie worden er geen details gegeven. De publicatie van het rapport is begin oktober."

Tussentijds rapport
In september schreef de Onderzoeksraad in een tussentijds rapport dat vlucht MH17 van buitenaf is doorboord door een groot aantal voorwerpen met hoge energie en in de lucht is uiteengevallen.

Waardoor het vliegtuig is geraakt, stond toen niet in het tussentijdse rapport.

Silene verloor haar zoon Bryce (23) en zijn vriendin Daisy (20) bij de ramp met vlucht MH17. Ze hield een jaar lang een dagboek bij. Bekijk hier haar aangrijpende verhaal.

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore