EditieNL

'Alle e-nummers weren is onzin'

15 juli 2015 15:48 Aangepast: 15 juli 2015 19:52
Beeld © Thinkstock

E-nummers zijn voor veel mensen onacceptabel, maar ze blijken lang niet allemaal slecht te zijn. "Mensen die álle e-nummers weren, hebben de klok horen luiden, maar weten niet waar de klepel hangt."

Consumentenorganisatie Foodwatch wil dat Albert Heijn en Jumbo stoppen met het verkopen van producten waar 'omstreden kleurstoffen' in zitten, want die zouden hyperactiviteit kunnen veroorzaken. Er staat sinds 2010 wel een waarschuwing op. "Maar om die te kunnen lezen, heb je een loep nodig", zegt Foodwatch.

ZIE OOK: Foodwatch wil 'omstreden kleurstoffen' weg uit de winkel

Hoe zit het nu precies met die e-nummers? Gezondheidswetenschapper ​Jaap Seidell legt uit: "E-nummers zijn stoffen die zijn toegelaten door de EU. Voor een deel zijn dat stoffen die de veiligheid of houdbaarheid bevorderen. Voedsel bederft minder snel bijvoorbeeld. En voor een deel zijn het 'pretstoffen'."

'Southampton Six'

De E-nummers waar Foodwatch vanaf wil, worden de 'Southampton Six' genoemd. Wetenschappers van de Universiteit van Southampton zeggen dat de vijf 'azo-kleurstoffen' E102, E110, E122, E124 en E129 en de andere kleurstof E104 hyperactiviteit bij kinderen kunnen veroorzaken.

Er zijn twijfels bij dit onderzoek, omdat dat werd gedaan in combinatie met een andere stof. De Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA) ziet te weinig bewijs voor de gedragseffecten van de kleurstoffen.

Natuurlijke e-nummers

Voorbeelden van natuurlijke e-nummers zijn: 

E300 - Vitamine C
E160 A  - Betacaroteen (komt uit wortels)
E440 A - Pectine (natuurlijk bindmiddel)

"Ik zeg zelf: e-nummers erin als het moet, eruit als het kan. Nummers die het uiterlijk bevorderen zetten aan tot overconsumptie. Ook bij kinderen, die eten dan meer." 

'Bewezen veilig'
Maar het zijn niet alleen chemische stoffen die een e-nummer hebben: "Stoffen die voorkomen in de natuur hebben ook een e-nummer. Bijvoorbeeld als stabilisator, zoals citroenzuur en vitamine C. Deze voorbeelden zijn prima."

Wie helemaal geen producten koopt met e-nummers, schiet volgens Seidell door. "De stof 'smurfenblauw' is wellicht niet goed, maar citroenzuur wel. E-nummers worden toegevoegd als ze zijn gecontroleerd door EU. Ze zijn hoe dan ook bewezen veilig."

Editie NL

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`