Nederland

Veel kinderen? Reken uit wanneer je moet beginnen

16 juli 2015 09:19 Aangepast: 16 juli 2015 11:35
Beeld © Getty

Voor paren die nog twijfelen wanneer ze moeten beginnen met kinderen, is er nu een handig rekenmodel. Onderzoekers van het Erasmus MC hebben uitgerekend op welke leeftijd de kans op succes het grootst is.

Daaruit blijkt dat toekomstige ouders die een groot gezin willen, vroeg moeten beginnen. De moeder althans – mannen blijven langer vruchtbaar. Wie drie kinderen wil, moet op haar 23ste beginnen. Dan is de slagingskans namelijk 90 procent. Een vrouw die op haar 31ste besluit dat zij nog drie baby’s wil, heeft een kans van slagen van 75 procent, op haar 35ste is dat al gedaald naar 50 procent.

ZIE OOK: Te oud voor een baby? Deze 65-plussers werden moeder

Als vrouwen gebruikmaken van kunstmatige bevruchting (IVF) en genoegen nemen met een lagere kans op succes, dan kunnen ze de kinderen nog uitstellen tot hun 36ste. Paren die twee of maar één kind willen, kunnen ook later beginnen. Dat blijkt uit deze tabel, waarin de maximale leeftijd van de vrouw is afgezet tegen de gewenste gezinsgrootte:

Kans op succes 1 kind 2 3
Zonder IVF      
50% 41 38 35
75% 37 34 31
90% 32 27 23
Met IVF      
50% 42 39 36
75% 39 35 33
90% 35 31 28

Bron: Human Reproduction

Het model is ontwikkeld om  paren te helpen bij hun plannen voor gezinsvorming. Vaak wordt vanwege de studie of carrière het krijgen van kinderen uitgesteld, zonder het idee of het nog gaat lukken. "Voor goede besluitvorming is het voor paren belangrijk om inzicht te hebben in de kansen dat ze de door hen gewenste gezinsgrootte ook gaan realiseren. En daarin voorzien de resultaten van ons onderzoek", zegt onderzoeksleider Dirk Habbema van het Erasmus MC.

19de-eeuwse migranten
De onderzoekers kwamen aan hun gegevens door een computermodel vol te stoppen met historische gegevens van groepen die in het verleden grote gezinnen kregen, licht Habbema toe in de Volkskrant. Dan gaat het bijvoorbeeld om Canadese, katholieke migranten uit de 19de eeuw, die om godsdienstige redenen grote gezinnen wilden.

"Door de computer vervolgens tienduizenden simulaties van vrouwen van verschillende leeftijden te laten uitvoeren, konden we onze vragen over slagingskansen van gezinsvorming beantwoorden", zegt Habbema. De resultaten zijn vandaag gepubliceerd in het tijdschrift Human Reproduction.

Gemiddelden
Habbema wijst er wel op dat het gaat om gemiddelden, en dat veel stellen ook na hun 23ste nog drie kinderen kunnen krijgen. "Zij zitten toevallig aan de goede kant van de vruchtbaarheidsschaal. Maar dat weet je niet van tevoren."

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore