Nederland

Een vaccinatieprogramma voor ouderen: waarom eigenlijk?

16 juli 2015 16:26 Aangepast: 16 juli 2015 16:30
Beeld © ANP

Moet er een grootscheeps vaccinatieprogramma voor ouderen tegen infectieziekten komen? Als het aan ouderenorganisatie Unie KBO ligt wel. Maar dat roept wel een aantal vragen op. We zetten ze voor je op een rijtje.

1. Waarom zou er zo'n prikprogramma voor ouderen moeten komen?
Bij ouderen is sprake van een afnemende weerstand, zegt Unie KBO-directeur Manon Vanderkaa. Zij zijn even vatbaar voor infectieziekten als jonge kinderen. Voor kinderen bestaat er al wel zo'n rijksvaccinatieprogramma. "Wij willen een programma specifiek voor ouderen", zegt Vanderkaa. Zij wijst er ook op dat zulke vaccinatieprogramma's voor ouderen in andere West-Europese landen allang zijn ingevoerd.

2. Voor welke ziekten moet er een vaccinatieprogramma komen?
Er moet serieus worden gekeken naar wat de meest voorkomende ziekten zijn, vindt Vanderkaa. Dan gaat het vooral om gordelroos, pneumokokken (longontsteking) en hepatitis. Maar ook kinkhoest valt eronder.

3. Is de Gezondheidsraad al niet bezig met een onderzoek naar ouderenvaccinatie?
Dat klopt. De Gezondheidsraad heeft een meerjarenprogramma over vaccineren opgesteld. Er is een commissie die adviseert over vaccinaties buiten het rijksvaccinatieprogramma, dat puur op kinderen is gericht. Onderzocht wordt onder meer het effect van vaccinaties tegen gordelroos, kinkhoest en pneumokokken. De raad hoopt dit jaar nog met een advies te komen over vaccinatie van ouderen tegen gordelroos, zegt woordvoerder Eert Schoten.

4. Maar als de Gezondheidsraad daar al mee bezig is, waarom komt de Unie KBO nu dan met zijn oproep?
Het gaat de Unie KBO allemaal niet snel genoeg. "We willen de partijen nu al op scherp zetten", zegt een woordvoerder. Vooral de vaccinatie tegen pneumokokken moet voorrang krijgen. Uit een onderzoek van het UMC Utrecht blijkt dat de kans op longontsteking bij ouderen afneemt door vaccinatie tegen pneumokokken.

5. Moeten alle 65-plussers dan maar standaard worden gevaccineerd?
Dat valt niet zomaar te zeggen. Dat hangt ook af van de zogenoemde kosteneffectiviteit. Uit onderzoek blijkt bijvoorbeeld dat vaccinatie van alle mensen boven de 65 minder kosteneffectief is dan vaccinatie van bepaalde groepen met een verhoogd risico op een pneumokokkeninfectie.

6. Hoe zou zo'n groot vaccinatieprogramma moeten worden betaald?
Ook de Unie KBO vindt dat een rijksvaccinatieprogramma voor ouderen kosteneffectief moet zijn. De vaccinatie zou zowel gezondheidswinst als financiële winst moeten opleveren, anders heeft het geen zin. De Unie KBO denkt wel dat het redelijk is om ouderen een vergoeding te laten betalen. Maar omdat vaccinatie enorm kan schelen in de ziektekosten, hoeft het volgens de Unie ook niet allemaal door hen betaald te worden. "De kosten gaan voor de baten uit bij vaccinaties, dus dat ligt altijd wat ingewikkeld", zegt Unie-woordvoerder Arno Heltzel. 

7. Is er ook kritiek op een grootscheepse ouderenvaccinatie?
Jawel, zoals altijd als het over vaccinaties gaat. Bijvoorbeeld van de Nederlandse Vereniging Kritisch Prikken. Martin de Munck van de vereniging: "Als we dit doen, maken we van deze ouderen proefkonijnen. We weten namelijk niet welke schadelijke bijwerkingen of effecten de prikken zullen hebben op ouderen. Zij hebben namelijk een minder grote weerstand en een minder goed immuunsysteem dan jongere mensen. We weten dus eigenlijk niet waar we ze aan blootstellen. Dat wisten we ook niet bij de hpv-prikken tegen baarmoederhalskanker."

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore