Nederland

Nabestaanden MH17: 'Morgen gaan we verder met overleven'

17 juli 2015 21:00 Aangepast: 17 juli 2015 21:09
Rob en Silene Fredriksz en Piet Ploeg Beeld © RTL Nieuws

In Nieuwegein werd vanmiddag de ramp met vlucht MH17 herdacht. Voor de nabestaanden was het een indrukwekkende en emotionele bijeenkomst. "Het is mooi om dit met anderen te delen. Iedereen weet precies wat je voelt."

Nabestaanden Piet Ploeg en Rob en Silene Fredriksz hebben lang naar vandaag toegeleefd. "Het was bijzonder dat alle namen weer even genoemd werden en we de foto's van onze familie hebben gezien", vertelt Piet Ploeg na afloop. 

ZIE OOK: Staande ovatie na emotionele toespraak weduwe copiloot MH17

Ook voor Rob en Silene Fredriksz​ was vandaag een emotionele dag. Zij verloren hun zoon Bryce en zijn vriendin Daisy bij de ramp. "Ik zit al de hele dag, eigenlijk sinds gisteren, op de klok te kijken", zegt Silene. "Wat deden we vorig jaar, wat deden zij. Om zes uur stond ik op, om kwart voor zeven heb ik ze gedag gezegd."

Rob: "Ik heb ze weggebracht naar Schiphol. Je beleeft alles opnieuw. Het afscheid, de blikken in hun ogen. Daisy zei nog dat ze bang was om te vliegen. Een paar uur later was het afgelopen, dat beeld blijft je bij."

Pijn delen
Ploeg keek gisteren nog enorm op tegen de herdenking, nu overheerst een gevoel van opluchting. "We hebben de herdenking weer gehad. Vanavond kijken we in alle rust even terug. Het was minder zwaar dan ik had gedacht." Voor Rob Fredriksz was het goed om de pijn te delen met andere nabestaanden.

Het jaar is voor alle drie nabestaanden vreselijk snel voorbij gegaan. "We hebben geen winter gehad. Het is in de zomer gebeurd en nu is het weer zomer. Wat er met de tijd ertussen is gebeurd weet ik niet", zegt Rob Fredriksz. 

ZIE OOK: Foto's: Hele wereld herdenkt ramp met MH17

Morgen is het 18 juli, dan moeten alle nabestaanden weer verder. Silene Fredriksz denkt niet dat het makkelijker zal worden. "We moeten alles voor de tweede keer beleven. De eerst keer hebben we nu gehad. We hebben ze steeds langer niet gezien. Dat doet enorm pijn."

Ploeg: "Het zal morgen wel weer stil zijn, maar daar verlangen we ook wel naar. Hoe de komende dagen zullen gaan weet ik nog niet. Voor nu hebben we het gehad. Ik drink vanavond een goed glas wijn op mijn broer."

Bekijk hier het item over de herdenking uit de uitzending van half acht:

Silene verloor haar zoon Bryce (23) en zijn vriendin Daisy (20) bij de ramp met vlucht MH17. Ze hield een jaar lang een dagboek bij. Bekijk hier haar aangrijpende verhaal.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore