Nederland

'Voorkom nog meer verslaafden, haal krasloten weg bij de kassa'

19 juli 2015 07:19 Aangepast: 19 juli 2015 09:42
Beeld © ANP

Het aantal kraslotverslaafden neemt toe. En om dat te stoppen, moeten de krasloten worden weggehaald bij de kassa's van winkels en supermarkten. Dat zegt verslavingsdeskundige Dick Trubendorffer.

In een interview met De Telegraaf zegt Trubendorffer dat de overheid meer moet doen om de kraslotverslaving aan te pakken. De expert behandelt in zijn praktijk steeds vaker patiënten met dat probleem. Ze zouden zelfs de spaarpotten van kinderen leeghalen om aan geld te komen.

ZIE OOK: Kras je verslaafd

Trubendorffer roept behalve een verbod op verkoop aan de kassa ook op tot een voorlichtingscampagne waarin duidelijk wordt gemaakt dat de loten niet alleen vrijblijvend of leuk zijn. "Vaak wordt er gebagatelliseerd dat die loten toch maar 1 of 2 euro kosten", stelt hij.

Vooral oudere vrouwen en mannen tussen de 20 en de 30 jaar zijn volgens de deskundige gevoelig voor kraslotverslaving. De makkelijke verkrijgbaarheid zou daarbij een rol spelen. "Evenals de lage prijs en het feit dat er relatief veel wordt uitgekeerd."

Lotto
De Lotto laat De Telegraaf weten zich niet te herkennen in de kritiek. "De overheid heeft deze vergunning verstrekt onder de voorwaarde dat deze kansspelen op verantwoorde wijze worden georganiseerd", aldus een woordvoerster. "Dat wil zeggen dat gokverslaving, fraude en criminaliteit dienen te worden voorkomen."

In België heeft een 81-jarige vrouw die verslaafd is aan krasloten deze maand een spelverbod voor onbepaalde tijd opgelegd gekregen. Het verbod kwam er op verzoek van haar zoon.

Nederland telt volgens Stichting AGOG (Anonieme Gokkers Omgeving Gokkers) zo'n 40.000 gokverslaafden. Daarnaast zijn er nog eens 76.000 'risicospelers', mensen die een groot risico lopen ook verslaafd te raken.

Editie NL besteedde deze week ook aandacht aan kraslotverslaving:

 

RTL Nieuws / ANP

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore