EditieNL

Dermatologen: 'Pas op met reinigingsdoekjes'

23 juli 2015 17:00 Aangepast: 23 juli 2015 22:37

Denk je goed bezig te zijn door 's avonds je make-up eraf te halen met een reinigingsdoekje, blijkt die manier helemaal niet goed te zijn voor je huid. Dermatologen waarschuwen: de doekjes doen meer kwaad dan goed.

Wat is er aan de hand met die doekjes waarmee vrouwen (en een enkele man) in een veeg hun make-up verwijderen? "Je kunt je allergisch smeren", vertelt Menno Gaastra van de Nederlandse Vereniging van Dermatologie. De vereniging ziet een duidelijke toename van het aantal mensen met eczeemklachten, ontstaan door de doekjes.  

Daarnaast duwen de doekjes ook een groot deel van de make-up in de huid, in plaats van het eraf te halen.

Jeuk
Jeuk rond de ogen, op het gezicht en vervelende uitslag: het zijn allerlei kwaaltjes die kunnen optreden door dagelijks gebruik van de doekjes. De grote boosdoener: conserveringsmiddelen.

Dat die doekjes bomvol conserveringsmiddelen zitten heeft een reden, weet dermatoloog Gaastra. "De doekjes ruiken lekker. Dat komt door de parfum die er in zit. En hoe denk je dat het komt dat de doekjes zo lekker vochtig blijven? Ook dat is vanwege conserveringsmiddelen."

Babydoekjes
Niet alleen met reinigingsdoekjes kun je je allergisch smeren, hetzelfde geldt voor babydoekjes en vochtig wcpapier. "Ook bij het gebruik van dit soort doekjes kunnen allerlei allergieën optreden. Wees dus zeer terughoudend met het gebruik. En spoel altijd na met water."  

Zo veeg je wel goed schoon
Hoe moet het dan wel? Mascha Feoktiskova van Beautygloss benadrukt dat het belangrijk is dat de make-up aan het eind van de dag verwijderd wordt. Ze geeft een paar tips:

  • Gebruik natuurlijke oliën. Mascha Feoktiskova: "Ik ben groot fan van kokosvet om je make-up te verwijderen. Kokosvet is puur natuur en het irriteert niet. Je hebt al een potje voor een paar euro."
  • Verder kun je olijfolie, kokosolie, amandelolie gebruiken om je make-up te verwijderen.
  • Reinigingsmelk. "Die melk kun je bij iedere Etos of Kruidvat kopen."
  • Facewash. "Dit is ook een enorme aanrader. Facewash is niet zo agressief voor je huid en het werkt goed."
  • En de laatste tip van Feoktiskova: "Voor alles geldt: spoel altijd na met water."

ZIE OOK: Dames, stop met make-up

 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore