Nederland

Zwarte Zaterdag: zeker 3 uur in de file

31 juli 2015 10:41 Aangepast: 06 september 2015 17:11
File op de Route du Soleil, tussen Lyon en Vienne, een van de beruchtste knelpunten in Frankrijk. Beeld © AFP

De ANWB waarschuwt vakantiegangers morgen rekening te houden met 3 tot 4 uur extra reistijd, op de drukste reisdag van het jaar.

Vooral in Frankrijk kunnen lange files ontstaan, vreest de ANWB. In augustus gaan niet alleen de Fransen er massaal op uit, ook Italianen, Spanjaarden en Duitsers gaan in die maand vaak op vakantie. Op 15 augustus is de tweede Zwarte Zaterdag dit jaar. 

ZIE OOK: Met de auto door Europa? Dit zijn de regels

Het beste moment om te gaan rijden is morgen na 14:00 uur, dan zijn de meeste files opgelost op het moment dat vakantiegangers bij de grootste knelpunten arriveren. Vakantiegangers die de Franse files denken te ontwijken door vroeg op pad te gaan komen bedrogen uit, rond 06:00 uur 's ochtends ontstaan al de eerste files op de routes richting het zuiden. 

Thumbnail

In Duitsland zullen de wegen van en naar München al snel overvol raken. En automobilisten die via Zwitserland naar het zuiden willen moeten rekening houden met twee uur wachten bij de Sint Gotthardtunnel. In Oostenrijk kan het oponthoud met gemak oplopen tot drie uur, door de vele Zuid-Duitsers op de weg. 

Thumbnail

Toch op weg
Twintig procent van de Nederlandse vakantiegangers trekt zich van alle waarschuwingen niets aan. Zij gaan morgen toch de weg op omdat er volgens hen weinig aan te doen is en vakanties vaak op zaterdag beginnen. "Hoe sneller de vakantie begint, hoe beter. Die files staan er toch wel", zegt deze groep volgens onderzoek van verzekeraar AllSecur. 

Uit datzelfde onderzoek blijkt dat ouders er goed aan doen een adapter voor tablet in de auto te hebben. Twee van de vijf kinderen komt de reis op de achterbank door met een spelletje op de tablet. Een 'gewoon' spelletje of tekenen doet slechts tien procent, het zingen van een liedje of een stripboek lezen komt nauwelijks nog voor. 

`