Economie

Hollandse hennepthee: 'Lekker, duurzaam en niks met wiet te maken'

31 juli 2015 15:01 Aangepast: 06 september 2015 17:11
Beeld © Dutch Harvest

Delen van de hennepplant worden al gebruikt voor bouwmaterialen en auto's, nu komen ook de bladeren op de markt dankzij crowdfunding. Als luxe thee in een design verpakking. "Het is belachelijk dat de hele plant in een verdomhoekje is gestopt vanwege marihuana."

Dat zegt Esther Molenwijk, de oprichter van Dutch Harvest een bedrijf dat dit najaar hennepthee van Nederlandse bodem op de markt brengt. En dat is heus lekker zegt ze: "Het is een milde, iets zoetere variant van groene thee. Het zit tussen groene en kamillethee in."

ZIE OOK: Autobanden van onkruid? 'We gaan los op sla'

Molenwijk heeft een adviesbureau dat bedrijven helpt te verduurzamen. Zo kwam ze in aanraking met hennep, een onderhoudsvriendelijke plant waarvan bijna elk onderdeel al werd gebruikt. De plant neemt veel CO2 op en verbetert de landbouwgrond. En het wordt gewoon legaal gekweekt in Nederland,. 

Misschien ken je hennepzaad als superfood. Het zou rijk zijn aan gezonde omegavetzuren, vitaminen en mineralen. Maar ook andere plantdelen worden meer gebruikt dan je denkt. Bijvoorbeeld voor  woningbouwmateriaal.

Van autodeur tot onbespoten thee
Molenwijk: "Hennep wordt gemengd met kalk en water. Het materiaal is aardbevingsbestendig, dus er is in het noorden veel vraag naar. Daarnaast worden hennepvezels gebruikt in de auto-industrie, aan de binnenkant van autodeuren."

De bladeren bleven over, als restproduct. "Ik wilde er iets lekkers en laagdrempeligs mee maken." We zijn hier ontzettende theedrinkers, zegt Molenwijk en wat bleek: een kopje hennepthee smaakt best.

Revolutionaire machine
"We houden van kruidentheeën en groene thee, daar past deze thee goed tussen. Ook zijn Nederlanders momenteel meer bezig met dat planten onbespoten moeten zijn. Veel buitenlandse theesoorten zijn bespoten, hennep niet."

Boer Albert Dun was Molenwijk voor. Hij verbouwt al 20 jaar hennep en ook hij vond dat er meer met de bladeren moest gebeuren. Dun ontwikkelde daarom een 'wereldwijd revolutionaire' machine die de bladeren van de hennepplant scheidt voor gebruik in andere producten.

Melanges van theesommelier
Hij zag brood in Molenwijks plannen voor hennepthee: in augustus worden zijn 1350 hectare hennep geoogst en van een deel van de bladeren wordt thee gemaakt. Verwerkt tot vier melanges, samengesteld door theesommelier Karlijn Dapper, die dit jaar de Dutch Tea Championship won.

Thumbnail

Stoned kun je niet worden van de thee, deze hennepsoort bevat veel te weinig van de stof die wel in marihuana zit. "Ik wil het imago van hennep verbreden. Ik vind het prima als mensen marihuana willen roken, maar het is zonde dat dat het imago van hennep bepaalt."

Marktverkenning met crowdfunding
Om de thee uiteindelijk ook in chique en uiteraard volledig duurzame verpakkingen in de winkel te zetten, is geld nodig. "We konden ook naar een bank stappen voor een investering, maar we vonden het veel leuker om het geld zelf in te zamelen via crowdfunding."

Dat was leerzaam, vertelt ze. "Met crowdfunding kom je erachter wat mensen willen en aantrekkelijk vinden. Het is marktverkenning in sneltreinvaart. Je leert heel goed je markt kennen en je product ontwikkelen."

Hollandse thee naar het buitenland
Het doelbedrag van 9000 euro is gehaald. Daarvan wordt de eerste oogst bekostigd, het drogen van bladeren, inkopen van ingrediënten voor melanges en de verpakkingen. Dat levert genoeg pakjes thee op voor iedereen die de crowdfundingactie heeft gesteund.

Maar Molenwijk wil het product echt op de markt zetten. Het streefbedrag voor 13 augustus, als de actie afloopt, is daarom 20.000 euro. "Daarmee kunnen we genoeg produceren voor winkels."

ZIE OOK: Student ontwerpt 'DutchFiets': een fiets van kunststof

Er zijn al twee Nederlandse winkels die Dutch Harvest willen verkopen. Doel is om de thee ook in de grote ecoketens aan te bieden. En in het buitenland is al interesse voor de echt Nederlandse thee. Zo willen winkels in Zuid-Afrika en Spanje de thee mogelijk importeren.

"Ik ben best geschokt. 16 dagen geleden was ik nog niet eens online met mijn product, nu word ik voortdurend gemaild en gebeld door media en winkels", zegt Molenwijk.

Op 22 augustus organiseert Dutch Harvest het hennepoogstfeest. En vanaf oktober kan hopelijk het grotere publiek de thee kopen.

RTL Z Toekomstmakers

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`