Nederland

CIDI: geen goed idee om op 4 mei vluchtelingen te herdenken

01 mei 2017 14:16 Aangepast: 01 mei 2017 14:42

Het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI) wil dat op 4 mei geen omgekomen vluchtelingen worden herdacht. "Wie alles op één dag wil herdenken, herdenkt uiteindelijk niets", zegt het instituut.

Op het Rembrandtplein in Amsterdam worden 4 mei drieduizend papieren kruisen neergelegd om vluchtelingen te herdenken. Dat gebeurt 's avonds, als op de Dam oorlogsslachtoffers worden herdacht.

'Geen goed idee'

Het CIDI vindt dat geen goed idee omdat 'door het herdenken van omgekomen vluchtelingen de betekenis van de Nationale Dodenherdenking verwatert'. Het is goed om stil te staan bij het leed van vluchtelingen, schrijft het CIDI op zijn website, maar dat kan beter op een ander moment.

'Het almaar verbreden van de Nationale Dodenherdenking leidt ertoe dat allerlei leed op één grote hoop wordt gegooid. Uiteindelijk is het dan voor niemand meer duidelijk waar het op 4 mei eigenlijk om gaat: wie alles wil herdenken, herdenkt uiteindelijk niets.'

Blijvende impact

De Nationale Dodenherdenking is volgens het CIDI bedoeld om stil te staan bij de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog. 'Geen enkele gebeurtenis in de Nederlandse geschiedenis had zo’n verwoestende en blijvende impact op onze samenleving', schrijft het instituut.  

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore