EditieNL

Veilig Verkeer Nederland wil verbod quads op openbare weg

10 augustus 2015 13:28 Aangepast: 10 augustus 2015 13:57
Beeld © ANP

Het lijkt zo lekker, crossen met een quad op de openbare weg. Maar het is levensgevaarlijk. Dat zegt Veilig Verkeer Nederland (VVN), dat pleit voor een verbod op het voertuig op de openbare weg.

Een man kwam gisteren bij Delfzijl om het leven door een ongeluk met een quad. Het lijkt geen incident. De afgelopen jaren zijn vaker ongelukken gebeurd met het voertuig. Zowel op openbare wegen hier als in het buitenland, waar toeristen quads huren. 

"Quads moeten van de openbare weg, ze zijn te gevaarlijk", zegt Rob Stomphorst, woordvoerder van VVN. "Uit Duits onderzoek blijk dat de kans dat je met een quad een ongeluk veroorzaakt veel groter is dan met een scooter."

ZIE OOK: Ongeluk met quad in Groningen: één dode

Ook heeft hij kritiek op de huidige regelgeving rond quads. Quads worden gekeurd als andere voertuigen, zoals een bromfiets of een auto. Bij die laatste ben je verplicht gordels te dragen, maar Stomphorst vraagt zich af of dat voldoende is. "Bij een quad die 120 km per uur gaat, hoef je nu dus geen helm te dragen."

Sowieso moeten mensen goed nadenken voordat ze op een quad stappen, zegt hij. "Als je niet goed weet wat je aan het doen bent, is het gewoon gevaarlijk. Het is uitdagend om er capriolen mee uit te halen, maar het zijn zware dingen. En ze zijn puur recreatief, niet bedoeld voor langere afstanden." 

Editie NL

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`